Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Mobilholizmus, shopholizmus/shopnetholizmus, gambling, netgambling, webholizmus

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Psychológovia potvrdzujú, že závislý vzťah si človek môže rozvinúť k rôznym veciam a činnostiam. Klasický rozmer závislosti na škodlivých látkach dnes dopĺňa celý rad nelátkových závislostí, ktoré ohrozujú zdravý vývin detí. V súčasnosti u detí a hlavne u dospievajúcej mládeže vzniká aj fúzia závislostí. Nie je vôbec výnimočné, keď vidíme deti s energetickými nápojmi v rukách nalepenými na monitor počítača, telefónu, resp. sa ponevierať po nákupných centrách s cieľom kúpy čohokoľvek, čo im prinesie aspoň krátkodobé vzrušenie a posilnenie materiálneho ega.

Mobilholizmus

Dnes sa bežne stretávame s deťmi, ktorí majú telefón neustále „prilepený“ na uchu alebo dôsledne v ruke vo vrecku. Psychológovia riešia problémy mladých ľudí, ktorí bez mobilného telefónu majú panický strach vôbec existovať. Nedokážu sa venovať ničomu inému, píšu 250 aj 300 správ denne. Čakanie na správu zaháňajú surfovaním na nete. Sledujú rôzne stránky s videami, ktorých „kvalita“ sa meria počtom vzhliadnutí.

Generuje sa závislosť od mobilného telefónu. Väčšina mladých ľudí i detí s telefónom spí a chytá ich nepokoj, napätie, čo ak niečo neustrehnú, zmeškajú, nekúpia si.

Problém je v tom, že nie sú schopní s tým prestať, zanedbávajú akékoľvek iné aktivity, povinnosti, pretože prioritou je pseudodianie v mobile.

Shopholizmus/shopnetholizmus – oniománia

V súčasnej dobe čoraz častejšie možno vnímať aj závislosť od nakupovania, a to nie len u tých, ktorí na to majú finančné prostriedky. Ide často o iracionálne nepremyslené nakupovanie vecí najrozličnejšieho druhu, samozrejme i tých, ktoré vôbec nie sú potrebné. Zážitok z eufórie pri nákupnej horúčke, nákupoch so zľavami, cieleným i náhodným  utrácaním peňazí prináša opakovanú slasť evokovanú aj šikovnými trikmi

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy