Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Vymyslené podozrenie žiaka na koronavírus a postup školy

Publikované: Autor/i: JUDr. Dagmar Tragalová

Žiak SŠ spolu so zákonným zástupcom (matka žiaka) zneužili situáciu ohľadom podozrenia na COVID-19. Trieda, ktorá bola v kontakte so spolužiakom zostala aj s triednou učiteľkou doma niekoľko dní. Matka o 3 dni zatelefonovala do školy, že test syna bol negatívny. Následne škola zistila, že menovaný žiak na teste nebol a spolu s matkou si podozrenie na  COVID vymysleli. Ako má škola postupovať v snahe, aby sa takéto situácie neopakovali? Pôjde len o postih v rámci školy - porušenie školského poriadku, výchovné opatrenie? Môže byť  tento skutok postihnuteľný aj z právneho hľadiska?

 

S Vašou otázkou sa vynára niekoľko odpovedí. V súvislosti s ochorením Covid-19 bolo MŠVVaŠ SR vydaných niekoľko odporúčaní pre školy z dôvodu prevencie. Rovnako Úrad verejného zdravotníctva vydáva rôzne usmernenia pre školy a školské zariadenia. Z Vašej otázky nie je úplne zrejmé, ako škola postupovala bezprostredne po tom, ako získala od zákonného zástupcu žiaka informáciu o tom, že rodič má dôvodne podozrenie na COVID-19 u svojho dieťaťa. Z tohto dôvodu a v súlade s nariadeniami, odporúčaniami a v súlade s platnými zákonmi sa pokúsim odpovedať na Vašu otázku všeobecnejšie a čiastočne so zameraním na Váš prípad. 

Odporúčanie MŠVVaŠ SR o postupe školy pri podozrení na ochorenie COVID-19 v prípade žiaka

Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu. (Za týmto účelom monitorovania žiaka bol vyhotovený Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu (Ochorenie COVID – 19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2), ktorý je škola používa počas trvania pandémie Covid -19.)

Žiaka môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Zákonný zástupca oznámi po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa (aj v prípade zákonného zástupcu) podozrenie na ochorenie COVID-19. Škola následne postupuje podľa uvedených krokov v odporúčaní a čaká na prípadné pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk