Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vyhláška č. 22/2022 Z. z. o školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach - 1. 2. 2022

Publikované: Autor/i: -

1. februára 2022 nadobúda účinnosť vyhláška č. 22/2022 Z. z. o školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach.  Vyhláška ruší vyhlášku č. 236/2009 Z. z. o školskom internáte a vyhlášku č. 306/2009 Z. z. o školskom klube detí, školskom stredisku záujmovej činnosti, centre voľného času, školskom hospodárstve a stredisku odbornej praxe.

Školský klub detí

Výchovno-vzdelávacia činnosť ŠKD (zodpovedá za ňu vychovávateľ alebo učiteľ dopĺňajúci si v ŠKD základný úväzok - ďalej len "vychovávateľ") sa organizuje ako:

  • pravidelná činnosť zameraná na prípravu na školské vyučovanie,
  • pravidelná záujmová činnosť na uspokojovanie a rozvíjanie individuálnych potrieb detí,
  • príležitostná činnosť najmä formou podujatí, súťaží, exkurzií a pohybových aktivít (jednotlivé druhy činnosti sa striedajú).

Pedagogický zamestnanec vyučujúci poslednú vyučovaciu hodinu odovzdáva deti vychovávateľovi. Prechod detí do oddelení ŠKD zabezpečuje podľa rozvrhu týždennej činnosti vychovávateľ.

Ak je dieťa v ŠKD a pokračuje vo výchovno-vzdelávacej činnosti v škole/v záujmovej činnosti v oddelení/v záujmovom útvare CVČ:

  • v priestoroch školy - zodpovednosť za dieťa preberá učiteľ alebo vedúci oddelenia/záujmového útvaru CVČ, ktorý dieťa vyzdvihne v ŠKD (po skončení privedie dieťa do ŠKD),
  • mimo priestor školy - za prechod dieťaťa do oddelenia alebo záujmového útvaru CVČ zodpovedá zákonný zástupca.

Ak sa činnosť ŠKD organizuje mimo priestorov ŠKD, najvyšší počet detí, za ktoré zodpovedá 1 vychovávateľ, je rovnaký ako počet detí v jednom oddelení ŠKD podľa § 114 ods. 2 zákona. Ak si to vyžaduje činnosť, ktorá sa organizuje mimo priestorov ŠKD, môže sa zvýšiť počet PZ, ktorí túto činnosť zabezpečujú nad počet zodpovedajúci podľa 

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Zastupovanie počas PN a odchodné N

Publikované:

Ukončenie pracovnej zmluvy na zastupovanie N

Publikované:

Otázka: V materskej škole zamestnávame na zástup pracovnej neschopnosti kolegyne pani dôchodkyňu. Pracovná neschopnosť kolegyne trvá.  Možno prepustiť dôchodkyňu z dôvodu veku už teraz aj bez jej súhlasu a prijať mladšiu silu, alebo tak možno urobiť až po 31. 8. 2020? Pani dôchodkyňa má pracovnú zmluvu, v ktorej je uvedené, že „pracovný pomer sa uzatvára na dobu určitú počas PN pani XY".

Pracovná zmluva na kratšie obdobie N

Publikované: