Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Správna formulácia informovaného súhlasu

Publikované: Autor/i: JUDr. Ivana Gerdová

Je táto formulácia informovaného súhlasu správna? „V prípade závažného podozrenia na prechovávavanie žuvacieho tabaku alebo iných návykových látok  je možné prehliadnutie osobných vecí žiaka (školská taška, vrecká na mikine, nohaviciach) pedagogickým a odborným zamestnancom školy.“ Zapracovali by sme to do školského poriadku, bezpečnostného štatútu a rodičom by sme dali podpísať informovaný súhlas.

Uvedená problematika ma viacero úskalí a obávam sa, že nie je úplne možné takto „jednoducho“ zakomponovať do školského poriadku či iných predpisov (aj keď so súhlasom rodičov) prehliadku osobných vecí žiaka a najme osobnú prehliadku, ktorou je už prehliadka vreciek nohavíc a mikín. Vykonanie osobnej prehliadky je jedným zo závažných zásahov do základných a ľudských práv a slobôd.

Odporučila by som skôr v rámci školského poriadku jasne zadefinovať zakázané predmety a látky, aby v prípade ich výskytu sa bolo na čo odvolať. Okrem toho by som v školskom poriadku, prípadne v inom internom predpise špec

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk