Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Odpustenie príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

  1. Mesto je zriaďovateľom materských škôl bez právnej subjektivity aj základných škôl s právnou subjektivitou a pripravuje VZN o určení čiastočných úhrad v školách a školských zariadeniach. Do 31. 3. 2022 pravdepodobne nebude VZN prijaté a schválené na zastupiteľstve. Podľa § 161 m ods. 7 zákona č. 245/2008 sa bude postupovať pri úhradách podľa VZN platného do 31.3. Po tomto dátume má mesto postupovať podľa čoho, ak ešte nebude schválené VZN?
  2. V pripravovanom návrhu VZN je určená jednotná suma pre všetky deti v MŠ,okrem tých, za ktoré sa príspevky neplatia. Zároveň sa odpúšťa 50 % príspevku deťom od troch rokov veku s trvalým pobytom v meste. Je takáto podmienka odpustenia príspevku v súlade so zákonom?
  3. Ďalšou úpravou pri možnosti odpustenia príspevku v pripravovanom VZN je: "Ak zákonný zástupca o to písomne požiada riaditeľa školy, príspevok v materskej škole sa na základe rozhodnutia riaditeľa  neuhrádza za dieťa, ktoré má preukázateľným spôsobom prerušenú dochádzku do MŠ počas celého kalendárneho mesiaca z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov." Akou formou sa má odpustenie realizovať? Stačí, ak riaditeľ školy (materskej i základnej) odpovie na žiadosť rodiča, v ktorej uvedie, že podľa VZN/zákona sú splnené/nesplnené podmienky na odpustenie alebo neodpustenie príspevku na čiastočnú úhradu?

Doplnenie:

V § 6 ods. 24 zákona č. 596/2003 Z. z. Obec ako zriaďovateľ určí všeobecne záväzným nariadením výšku príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole, výšku príspevku v základnej umeleckej škole, výšku úhrady nákladov na štúdium v jazykovej škole a výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí, internátu alebo centra voľného času; výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole sa určuje len pre deti, pre ktoré nie je predprimárne vzdelávanie povinné.

V znení § 28 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.  Výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy zriadenej obcou alebo samosprávnym krajom určí zriaďov

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk