Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

VZOR - Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia

Publikované: Autor/i: -

V časti Súvisiace formuláre a dokumenty pod textom ponúkame vzor žiadosti o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb.

V súvislosti s prijatou novelou zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, Sociálna poisťovňa od 1. septembra 2023 prestane uplatňovať ustanovenia týkajúce sa pandemického ošetrovného, ktoré sa poistencom poskytovalo od začatia krízovej situácie na Slovensku (od 12. marca 2020).

Zrušenie pandemického ošetrovného od 1. septembra 2023 ruší aj povinnosť zariadení každý mesiac zasielať zoznamy neprítomných žiakov. V zmysle novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 1. septembra 2023 budú zariadenia povinné poistencovi, ktorý si bude chcieť uplatniť nárok na ošetrovné, potvrdzovať ich uzatvorenie na základe rozhodnutia príslušných orgánov na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou. Zariadenia, ktoré budú od 1. septembra 2023 uzavreté na základe rozhodnutia príslušného orgánu (riaditeľ, zriaďovateľ, regionálny úrad verejného zdravotníctva, príp. iné), budú vydávať individuálne potvrdenia iba na požiadanie poistenca, ktorý si bude chcieť uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu starostlivosti o dieťa. Potvrdenie zariadenia je súčasťou novo pripravených tlačív Sociálnej poisťovne. Poistenci budú mať k dispozícii dve tlačivá, ktoré budú dostupné aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne a v pobočkách Sociálnej poisťovne od 1. septembra 2023:

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.minedu.sk/zrusenie-pandemickeho-osetrovneho-od-1-septembra-2023/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk