Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vyhláška o maturitných komisiách, skúšobných komisiách pre záverečnú a absolventskú skúšku - pripravované znenie

Publikované: Autor/i: -

1. januára 2022 mala nadobudnúť účinnosť aj vyhláška o maturitných komisiách, skúšobných komisiách pre záverečnú skúšku a skúšobných komisiách pre absolventskú skúšku (nrsr.sk)

ÚSTREDNÁ MATURITNÁ KOMISIA (predseda, ďalší členovia vymenovaní a odvolávaní ministrom) sa vyjadruje k harmonogramu maturitných skúšok, k požiadavkám a obsahu EČMS, PFIČMS, k skutočnostiam uvedeným v § 76 ods. 4 zákona, predkladá ministerstvu výročnú správu o priebehu a realizácii MS.

Predsedom predmetovej maturitnej komisie (ďalej len „PMK“)môže byť len pedagogický zamestnanec, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady na vyučovanie daného predmetu.

ŠKOLSKÚ MATURITNÚ KOMISIU (ďalej len „ŠMK“) tvorí predseda, riaditeľ, predsedovia PMK. Dohľad nad priebehom vykonáva predseda. Predsedov komisií vymenúva do 1. marca príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve na základe návrhov riaditeľov SŠ na obdobie 1 roka odo dňa vymenovania. Predseda PMK môže súčasne vykonávať aj funkciu predsedu ŠMK (a naopak). Predsedu a podpredsedu ŠMK v triedach s bilingválnym vzdelávaním (na základe medzinárodnej dohody) vymenúva ministerstvo do 15. marca (podpredsedu zahraničná strana).

Predsedom ŠMK môže byť len pedagogický zamestnanec, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady a má najmenej 4 roky pedagogickej praxe (v bilingválnych triedach) pedagogický zamestnanec, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady a má štátnu jazykovú skúšku z 2. vyučovacieho jazyka alebo 2. vyučovací jazyk je materinský jazyk.

Predsedu ŠMK a predsedu PMK nemožno vymenovať z pedagogických zamestnancov školy, na ktorej sa maturitná skúška koná.

Zloženie predmetove

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk