Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Osobnosť sociálneho pedagóga

Publikované: Autor/i: prof. PhDr. Miriam Niklová, PhD.

Vyberáme z publikácie Sociálny pedagóg v školách a školských zariadeniach - 2., aktualizované a rozšírené vydanie

Pojem „osobnosť“ je mnohovýznamové slovo. Vyjadruje konkrétneho jedinca – osobu v jednote jeho individuálnych vlastností a jeho sociálnych rolí. Na druhej strane osobnosť predstavuje tzv. „sociálnu vlastnosť“, v ktorej sa integrujú sociálne významné rysy, ktoré sa vytvorili v procese priamej a nepriamej interakcie s druhými ľuďmi (Hroncová a kol., 2020). Osobnosťou sa človek nerodí, ale stáva sa ňou v priebehu individuálneho života. Prostredníctvom procesu socializácie sa uskutočňuje aj postupná „personalizácia” ľudskej bytosti, rozvoj integrácie a identity, vlastného „JA” človeka (Hroncová, 1996).

Z pedagogického hľadiska predstavuje pojem „osobnosť“ výsledok určitého procesu, v ktorom má nezastupiteľné miesto výchova, ale, samozrejme, treba tu zdôrazniť aj potrebu aktívnej činnosti osobnosti samotnej. Už v dávnej minulosti uvažovali nielen pedagógovia, ale aj filozofi o tom, čo všetko vplýva na formovanie osobnosti človeka v procese jeho vývoja. Z aspektu sociológie je človek ako osobnosť predovšetkým produktom spoločnosti a výsledným produktom procesu socializácie ako ustavičného vzájomného pôsobenia spoločnosti a jednotlivcov.

Osobnosťou ako takou sa zaoberá aj psychológia osobnosti ako základná psychologická disciplína, ale aj sociálna psychológia. Psychológia osobnosti skúma individuálne osobitosti jednotlivých psychických činností. Psychológia osobnosti analyzuje osobnosť z hľadiska podstaty, štruktúry, vlastností a vzťahov jednotlivých komponentov osobnosti. V praxi sa nestretávame s osobnosťami, ktoré by boli úplne rovnaké. Často však môžeme postrehnúť, že niektorí ľudia v určitých vymedzených situáciách majú tendenciu správať sa rovnako. Osobnosť podľa M. Schavela (2010) predstavuje systémovú vlastnosť indivídua, súbor kvalít, ktoré ho charakterizujú z hľadiska účasti na spoločenských vzťahoch. Osobnosť je charakteristická zvládnutím hodnotových noriem, orientáciou na stabilnosť motívov a záujmov, schopnosťou sebahodnotenia, sebaúcty a úcty k druhému. Výchova patrí k dlhodobým a významným aktivitám človeka, ktorý sa snaží zdokonaľovať svoj život. Zmyslom výchovy je pripraviť človeka na plnohodnotné pr

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk