Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Výzvy

Kurz záhradnej pedagogiky – učíme cez prírodné záhrady

Kategória: Výzvy

Centrum environmentálnych aktivít Trenčín pripravuje a ponúka dva cykly vzdelávacieho kurzu (spolu 4 noci), určeného pedagógom a lektorom, ktorí hľadajú inšpiráciu a tipy, ako spolu so žiakmi a verejnosťou rozvíjať školské či komunitné prírodné záhrady a premieňať ich na vonkajšie učebne a oázy biodiverzity.

Vzdelávací kurz

Kurz sa uskutoční v dvoch cykloch (marec a máj, vždy od štvrtka podvečera do soboty podvečera): 

  • 1. Prírodné školské záhrady – ako na to a úvod do záhradnej pedagogiky, 24. - 26. marec 2022, SURYA centrum Brestové, www.suryacentrum.sk
  • 2. Prírodné školské záhrady – tipy pre edukačno-osvetové aktivity a rozvoj záhrad, 19. - 21. máj 2022, miesto bude prispôsobené podľa záujmu účastníkov.

Prihláška na kurz je NA TOMTO LINKU.

Kurzovné je kryté z projektu, ale účastníci sa podieľajú na nákladoch na ubytovanie a stravu vo výške 100 eur (zľava je v špecifických prípadoch po dohode možná). 

Pre viac informácií kontaktujte koordinátora projektu Richarda Medala - medal@cea.sk.

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.biospotrebitel.sk/clanok/2204-kurz-zahradnej-pedagogiky-ucime-cez-prirodne-zahrady.htm.

 

Výskum stavu a perspektív environmentálnej výchovy a vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji 

Výskum realizuje Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít Trenčín v súlade s Krajskou koncepciou EVVO v Trenčianskom kraji do roku 2030. Pozostáva z dvoch častí realizovaných formou online dotazníkov. Jeden dotazník je určený pre žiakov/študentov  a druhý pre pedagógov. 

Do prieskumu môžu byť zapojení žiaci 8 - 9 ročníkov ZŠ (+ tercia a kvarta osemročných gymnázií) a študenti 4. ročníkov stredných škôl (+ oktáva). Online dotazník s názvom Ako učiť eko? Eko/enviro na našej škole

Dotazník pre pedagógov je určený koordinátorom environmentálnej výchovy, prípadne vedeniu školy. Online dotazník s názvom Hodnotenie kvality EVVO učiteľmi.

Cieľom výskumu, je zistiť aktuálnu úroveň environmentálneho povedomia, vedomostí, zručnosti a postoje absolventov základných a stredných škôl. Napr. zistiť, aký vzťah majú žiačky/žiaci/študentky/študenti k miestu/regiónu, v ktorom žijú, k prírode, čo si myslia o životnom prostredí a či a čo sú ochotní/schopní pre zlepšenie životného prostredia sami urobiť. Ako reflektujú súvisiacu výučbu. Cieľom je aj porovnať tento stav napríklad so situáciou v susedných krajinách, kde tento výskum prebehol alebo prebehne. 

Na základe výsledkov výskumu budú nastavené rôzne finančné a organizačno-technické, ale aj metodologické nástroje na zefektívnenie EVVO (environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety)    v školskom aj mimoškolskom prostredí.

Pre úspešné zvládnutie zberu dát si Vás dovoľujeme poprosiť o spoluprácu. Zber dát by mal prebehnúť elektronicky pomocou online dotazníka na TOMTO LINKU: Ako sa učiť eko? Eko/enviro na našej škole. Žiaci/študenti by ho mali vyplniť elektronicky kedykoľvek, najneskôr do 28. februára 2022 v počítačovej učebni alebo za pomoci tabletov/notebookov. Vyplnenie dotazníka zaberie približne jednu vyučovaciu hodinu.

Pre spracovanie dát a súvisiace analýzy sa v dotazníku pýtame aj na niektoré osobné (vek, gender, meno/prezývka) údaje. Všetky dáta, ktoré získame, budú anonymizované a budú využité iba pre potreby spracovania štatistík. Výsledky výskumu budeme prezentovať formou záverečnej správy, ktorá bude publikovaná na stránkach Trenčianskeho samosprávneho kraja v prvom štvrťroku 2022.

Link na dotazník pre Vás – učiteľov: Hodnotenie kvality EVVO učiteľmi.  Tento dotazník (vyplnenie si vyžaduje 20 – 30 minút) je veľmi dôležitou súčasťou výskumu, nevyhnutnou pre lepšie nastavenie systému aj obsahu environmentálneho vzdelávania    a podporných prostriedkov z verejných aj súkromných zdrojov pre ENV na školách v našom kraji.

Ďakujeme za Vašu pomoc. Chceme, aby v našom kraji fungovala environmentálna výchova   a vzdelávanie čo najlepšie a Vaša spolupráca je preto nepostrádateľná.

Kontakt v prípade otázok: Richard Medal, Centrum environmentálnych aktivít Trenčín, medal@cea.sk, 0905469707.

Každá škola zapojená do výskumu dostane ako malé poďakovanie za spoluprácu balík materiálov pre environmentálnu a regionálnu výchovu od Trenčianskeho samosprávneho kraja a od Centra environmentálnych aktivít. Adresu (vrátane telefónneho čísla - budeme zasielať kuriérom) na zaslanie balíka zašlite prosím p. Medalovi na adresu medal@cea.sk.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív výziev