Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Varovné signály napätých vzťahov na pracovisku

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

Kvalita vzťahov na pracovisku zohráva dôležitú úlohu pri prijímaní zmien, ktoré sú potrebné. Budeme opakovane zlyhávať na poli vzájomného porozumenia a rešpektu, ak forma našej argumentácie bude vyvolávať u iných pocit menejcennosti, arogancie, pochybnosti, a to bez ohľadu na dobu, v ktorej sa formovala naša osobnosť, v ktorej v žijeme a v ktorej pripravujeme na budúcnosť ďalšie generácie žiakov.

Rozumné pedagogické tímy vnímajú názorové rozdiely ako príležitosť pre hľadanie tej najsprávnejšej cesty za spoločným cieľom. Kladú si otázky:

  • „Čo si o tomto návrhu myslíte? Existuje lepšie riešenie? Ak áno, povedzte mi o tom? Máte iný názor? Zaujímavé. Ako ste k nemu dospeli? Ponúkate lepšiu alternatívu? Vypočujete si aj môj názor? Čo je príčinou vášho pochybovania?“

Na veľa situácií neexistuje jednoznačná odpoveď. Niekedy si treba dopriať čas, niekde treba dať iniciatíve priestor, niekde treba vyvolať záujem a niekde úplne stačí, keď myšlienka bude vyslovená, aby sa k nej už s nadhľadom raz bolo možné vrátiť.

Rozdielne názory môžu predstavovať ponuku, ako sa pozrieť na rôzne javy a situácie očami druhých.

Pochybnosti oponentov, najmä v rovine pocitov, môžu byť signálom pre zlepšenie našej argumentácie, alebo jej prehodnotenie. Zároveň treba myslieť aj na to, že niekedy sa jednoducho môžeme aj názorovo nestretnúť. 

V pedagogických tímoch, kde stupňujúce napätie vo vzťahoch prerástlo únosnú mieru, roztrieštené pole názorov zúfalo hľadá prijateľný prienik, pochopenie. Učitelia si pre ľahšie zotrvanie v náročných pracovných podmienkach intuitívne volia obranné mechanizmy. Tie pomáhajú prekonávať frustráciu a eliminujú deštruktívne účinky na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk