Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Skupinové myslenie v pedagogickom tíme

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

„Ja sa k tomu radšej vyjadrovať nebudem! Nemyslím si, že ak niečo poviem, niečo aj zmením.“

S podobnými myšlienkami sa stávame súčasťou pretvárky, strachu a obáv. Strácame potenciál ovplyvňovať dianie. V snahe nevytŕčať, lídri škôl svedomie upokojujú dobrou atmosférou v tíme. Je to ale správne? Nie je búrka v tíme občas nevyhnutná? Nie je základom dôležitých zmien? Nie je podmienkou napredovania?

Znie to až neuveriteľne, ale konflikty sú skutočne pre dynamiku názorov vnútri pedagogickej rady dôležité. Netreba ich vnímať len negatívne. Pomáhajú meniť neefektívne predstavy. Vytvárajú dej, ktorý je základom životaschopnosti tímu.

Profesijný život učiteľa prináša rôzne štádiá zrenia. Nie každé obdobie sa prechádza ľahko. Rýchle tempo vývoja a nedostatok času naprežívanie a utvrdenie „počutého“ akoby povzbudzovalo niektorých pedagógov v názore, že je lepšie sa k ničomu nevyjadrovať. A tak sme z času načas svedkami pedagogických tímov, ktorí v obavách pred vyslovením názoru rezignujú túžbe prispôsobovať pracovné prostredie reálnym potrebám. Vonkajší pozorovatelia sa tak stávajú len svedkami myslenia, ktoré Irving Janis nazval fenoménom groupthink – skupinového myslenia, ktoré je naivnou predstavou opisujúcou ideálny tím ako skupinu neprotirečiacich sa jednotných ľudí bez konfliktov. Jednota cieľa sa tu zamieňa za jednotu myslenia. Dominuje poslušnosť, nekritizovateľnosť spoločných rozhodnutí. Takéto myslenie je pre pedagogický tím zhubné. 

Aké myslenie škodí pedagogickému tímu? Pri akých debatách by mal riaditeľ školy spozornieť?  

Solidárnosť v rámci skupi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk