Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Dynamika skupiny v programe rovesníckej mediácie

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

Rovesnícki mediátori v priebehu učenia sa mediačným zručnostiam prežívajú drobné víťazstvá aj prehry, sú súčasťou príchodov aj odchodov členov v tíme mediátorov. Starší mediátori môžu mať ambíciu stať sa tútormi mladších rovesníckych mediátorov. Rovesníckym mediátorom môže pribúdať množstvo nezodpovedaných otázok, na ktoré budú musieť hľadať odpovede a na niektoré budú prichádzať až časom. To všetko bude ovplyvňovať ich nasadenie, nadšenie, motiváciu.

V celom procese môžeme identifikovať tieto fázy vývoja tréningovej skupiny:

Skúmanie, spoznávanie sa

Rovesnícki mediátori sa zoznamujú, pozorujú sa, spoznávajú sa. Vznikajú prvé dojmy. V diskusiách sa objavujú spoločné, ale aj rozdielne názory, myšlienky, postoje. Súčasne hľadajú vlastnú úlohu, rolu v skupine, ktorú by mohli úspešne zastávať (facilitátor, moderátor, administrátor, pozorovateľ a pod.), definujú si očakávania.

Nadšenie, zanietenie

Členovia tímu sa na ďalšie spoločné stretnutie tešia, dochádza aj k napätiu medzi členmi skupiny, ktoré je ale prirodzené. Definujú si hranice, posúvajú ich alebo ukotvujú. Ich očakávania naberajú jasnejší prehľad. Vzniká potreba aktívne spolupracovať, stretávať sa.  U mnohých je vidieť zanietenie pre aktivity, spoluprácu. Rovesnícki mediátori sa na stretnutia tešia. 

Vyjasňovanie rolí

Po zoznámení sa, spoznaní a prvotnom nadšení prichádza k vyjasňovaniu rolí. Tie sa prispôsobujú a menia v závislosti od osobnostného vybavenia mediátorov a riešenia aktuálnych tém. Niektorí mediátori majú potrebu preberať zodpovednosť, niektorí sa cítia iz

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk