Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Aktivity pre začínajúceho učiteľa, školského mediátora - práca s dynamikou skupiny

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Soňa Koreňová

„Keď som sa pred piatimi rokmi pripravovala na prvý týždeň v škole, priala som si, aby mi niekto premietol, ako vyzerá prvý týždeň v škole. Bolo to náramne vzrušujúce vedieť, že budem mať konečne vlastný tím (rozumej triedu), ktorú som mohla formovať. Tešila som sa, ako si vytvoríme vlastný svet pravidlami, odmenami aj „trestami“, keď pravidlá niekto odmietne nasledovať. Predstavovala som si, ako si to prvý týždeň zábavnou formou všetko spolu pripravíme, dokonale sa spoznáme a po zvyšok roka budeme pracovať ako jedna veľká rodina na našich "akademických" výsledkoch. Musím uznať, že ďalej od pravdy som už ani nemohla byť.“

Spomienky začínajúceho učiteľa

Začínajúci pedagóg by si mal pred prvým rokom v škole uvedomiť a pripraviť sa na to, že:

  • nie všetky deti majú leto plné príjemných zážitkov a cestovania,
  • nie všetky deti sa budú tešiť, že sa zase všetci stretli v jednej škole/triede,
  • nie všetky deti mu rozumejú (čokoľvek, čo sa snaží povedať a urobiť).

Pokiaľ je to naša prvá trieda v živote, odporúčame sa poriadne pripraviť na dve dôležité veci.

  1. Na dôkladné spoznanie pozadia všetkých detí a skupinovej dynamiky v triede. Informácie možno získať od ostatných učiteľov alebo v prípade detí z rizikových skupín pred začiatkom školského roka zájsť na miesto, kde deti bývajú, do komunitného centra, či kontaktovať mailom/telefonicky alebo osobne navštíviť ich rodičov a predstaviť sa im.
  2. Pripraviť sa na vytvorenie, predstavenie a modelovanie triednej kultúry, ktorá okrem pravidiel zahŕňa rutiny a procesy. Ak to nenastavíte vy, nastavia si to za vás samé deti. Porozmýšľajte nad úplne všetkým. Od pravidiel až po to, ako deti budú odchádzať z tried na prestávky či odovzdávať písomky. Čím viac budete mať premyslené, tým menej vecí vás zaskočí a vyvedie z rovnováhy.

Najdôležitejšie zo všetkého treba vedieť, kam triedu chcete dostať. Ku všetkému sa možno v priebehu roka vrátiť, zreflektovať si to a povedať si: OK, toto nám nefunguje, skúsme to takto. Niekedy je dobré zamerať sa zo začiatku na HODNOTY, aby sa vám neskôr nestalo, že budete síce vedieť pekne odísť na obed, no budete tráviť celé dni riešením konfliktov v rozbitej skupine.

„Z môjho prvého týždňa si toho veľa nepamätám. Snáď len tie skúmavé piatacke pohľady, keď som čokoľvek hovorila a robila. Potom vo mne utkvel už len nesmierny hluk a chaos, možno aj nejaké hádky a nadávky medzi deťmi, keď som sa ich snažila premiestniť a usporiadať v rámci triedy na jednu z tímových aktivít, ktorú som samozrejme aj predčasne vzdala.“ Spomienky začínajúceho učiteĺa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk