Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Aktivity na posilnenie spolupráce v tíme

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Soňa Koreňová

Každý z nás dennodenne prichádza do kontaktu s ľuďmi. Kým niektorí nás len tak míňajú, s inými sme nútení zotrvať v jednom fungujúcom celku. V zborovniach či v triedach, základom priaznivej klímy je spolupráca. Čím rôznorodejšie osobnosti sa v jednom tíme objavia, tým môže byť komplikovanejšie zabezpečiť spoluprácu. Rovnako však platí, že výsledok stojí za to! Ponúkame niekoľko tipov na aktivity, ktoré nám pomôžu posilniť spoluprácu v tímoch.

Otoč papier

  • Pomôcky: baliaci papier
  • Zadanie: Ak sa chystáte spájať veľkú skupinu žiakov, navrhujeme vytvoriť podskupiny s približne 4-5 členmi. Každá dostane rovnako veľký kus baliaceho papiera, na ktorý sa všetci zo skupiny postavia. Úlohou skupiny je prevrátiť na druhú stranu papier tak, aby nik z neho nezostúpil na zem. 
  • Reflexia: Akú stratégiu ste zvolili? Museli ste veľa diskutovať alebo bola vo vašej skupine tendencia počúvať jedného vedúceho? Súhlasil každý s navrhnutým spôsobom riešenia? Ak nie, ako ste s tým pracovali? Čo z tohto si môžete vziať do svojich bežných dní?

Najstabilnejšia a najvyššia

  • Pomôcky: papiere (môžu byť aj tvrdé a farebné), lepiace pásky, špagát, ceruzky/perá/farbičky, štipce
  • Zadanie: Vytvorte aspoň 5-členné tímy. Zadajte alebo ponúknite losovanie o to, kto bude v tíme pracovať na pozícii riaditeľa, dizajnéra, robotníkov a pozorovateľa. Úlohou riaditeľa bude rozhodovať o celkovom postupe (ako a čo sa urobí). Úlohou dizajnéra, ako to bude vyzerať. Robotníci budú pracovať podľa zadania riaditeľa a dizajnéra (budú lepiť, strihať a pod.). Pozorovateľ zaz
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk