Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Funkčný plat a odstupné

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Jarmila Belešová

Učiteľ, ktorý je odmeňovaný podľa zákona 553/2003 Z. z., dostane výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) z dôvodu nadbytočnosti k 1. júlu tohto roka. Výpovedná doba bude plynúť 3 mesiace, t. j. v júli, auguste a v septembri. V mesiaci júl a august /dovolenka/ učiteľ dostane funkčný plat v nezmenenej výške, ktorý dostával počas celého roka, t. j. z plného úväzku 22 hodín. V septembri, keď začne školský rok, už nie je možné mu poskytnúť plný úväzok, ale len čiastočný, z ktorého bude vymeraný tomu zodpovedajúci funkčný plat. To znamená, že počas trojmesačnej výpovednej doby  bude učiteľ poberať dva rôzne funkčné platy. Z ktorého funkčného platu bude vypočítané odstupné? Ktorý termín je rozhodujúci pre výpočet odstupného v prípade funkčného platu učiteľa?

Odpoveď:

Podľa Zákonníka práce sa výška odstupného vypočítava z priemerného zárobku zamestnanca. Podľa § 29 ods. 2 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a  o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ak osobitné predpisy, ktoré sa vzťahujú na zamestnávateľov a zamestnancov uvedených v § 1 ods. 1 zákona obsahujú ustanovenia o priemernom zárobku alebo o priemernej mzde, je ním funkčný plat podľa § 4 ods. 4 až 6 zákona, plat pri výkone inej práce alebo funkčný plat podľa § 30 ods. 3 zákona priznaný zamestnancovi v čase, keď vznikol dôvod na jeho použitie.

Z uvedeného ustanovenia zákona vyplýva, že uvedenému zamestnancovi vyplatíte odstupné z funkčného platu, ktorý mu bude mať priznaný k 30. 9. 2016. Znížiť rozsah základného úväzku a teda aj pracovného úväzku zamestnanca nie je možné jednostranným rozhodnutím zamestnávateľa, a to ani počas výpovednej doby. Zmeniť rozsah pracovného úväzku zamestnanca je možné len dohodou obidvoch zúčastnených strán, t. j. zamestnanca a zamestnávateľa, teda písomnou dohodou o zmene dojednaných pracovných podmienok. Takúto zmenu môžete dohodnúť v tomto prípade len na určitú dobu, najdlhšie do konca výpovednej doby, t. j. do 30. 9. 2016.

V prípade, ak sa so zamestnancom  nedohodnete na zmene pracovného úväzku a nemáte možnosť zamestnancovi prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy počas výpovednej doby, jedná sa o prekážku na strane zamestnávateľa, počas ktorej zamestnancovi prináleží, v súlade s § 142 ods. 3 Zákonníka práce, funkčný plat.

V obidvoch uvedených prípadoch však zamestnancovi prináleží odstupné vypočítané z funkčného platu, ktorý by mu patril k 30. 9. 2016, keby vykonával prácu. Od 1. 9. 2016 sa zvyšujú platové tarify pedagogických zamestnancov, aj uvedenému zamestnancovi určíte plat k 1. 9. 2016  podľa valorizovaných stupníc platových taríf a odstupné vyplatíte z takto určeného platu.

Ďalšie odpovede a otázky k téme riadenia školstva: https://www.direktor.sk/sk/riadenie-skoly


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov