Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vyhláška č. 22/2022 Z. z. o školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach - 1. 2. 2022

Publikované: Autor/i: -

1. februára 2022 nadobúda účinnosť vyhláška č. 22/2022 Z. z. o školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach.  Vyhláška ruší vyhlášku č. 236/2009 Z. z. o školskom internáte a vyhlášku č. 306/2009 Z. z. o školskom klube detí, školskom stredisku záujmovej činnosti, centre voľného času, školskom hospodárstve a stredisku odbornej praxe.

Školský klub detí

Výchovno-vzdelávacia činnosť ŠKD (zodpovedá za ňu vychovávateľ alebo učiteľ dopĺňajúci si v ŠKD základný úväzok - ďalej len "vychovávateľ") sa organizuje ako:

  • pravidelná činnosť zameraná na prípravu na školské vyučovanie,
  • pravidelná záujmová činnosť na uspokojovanie a rozvíjanie individuálnych potrieb detí,
  • príležitostná činnosť najmä formou podujatí, súťaží, exkurzií a pohybových aktivít (jednotlivé druhy činnosti sa striedajú).

Pedagogický zamestnanec vyučujúci poslednú vyučovaciu hodinu odovzdáva deti vychovávateľovi. Prechod detí do oddelení ŠKD zabezpečuje podľa rozvrhu týždennej činnosti vychovávateľ.

Ak je dieťa v ŠKD a pokračuje vo výchovno-vzdelávacej činnosti v škole/v záujmovej činnosti v oddelení/v záujmovom útvare CVČ:

  • v priestoroch školy - zodpovednosť za dieťa preberá učiteľ alebo vedúci oddelenia/záujmového útvaru CVČ, ktorý dieťa vyzdvihne v ŠKD (po skončení privedie dieťa do ŠKD),
  • mimo priestor školy - za prechod dieťaťa do oddelenia alebo záujmového útvaru CVČ zodpovedá zákonný zástupca.

Ak sa činnosť ŠKD organizuje mimo priestorov ŠKD, najvyšší počet detí, za ktoré zodpovedá 1 vychovávateľ, je rovnaký ako počet detí v jednom oddelení ŠKD podľa § 114 ods. 2 zákona. Ak si to vyžaduje činnosť, ktorá sa organizuje mimo priestorov ŠKD, môže sa zvýšiť počet PZ, ktorí túto činnosť zabezpečujú nad počet zodpovedajúci podľa 

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Úväzok riaditeľa ZŠ s MŠ so školským klubom detí A

Publikované: Aktualizované:

Platové zaradenie zamestnanca odborného učilišťa A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Pedagogický zamestnanec pôsobí v odbornom učilišti od 1. septembra 2010 na pozícii majsterky odbornej výchovy v učebnom odbore Opatrovateľská starostlivosť. Jej doterajšie dosiahnuté vzdelanie je Stredná zdravotnícka škola (maturita), Slovenská technická univerzita (Ing., Fakulta materiálovo-technologická Trnava, štúdijný program – učiteľstvo technických profesijných predmetov v študijnom odbore 1.1.2 učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy), PF UK Bratislava (kvalifikačné vzdelávanie v študijnom odbore špeciálna pedagogika v študijnom programe špeciálna pedagogika v špecializácii: Pedagogika mentálne postihnutých), Katolícka univerzita (1. atestácia) a MPC (špeciálna pedagogika, B. Bystrica). Aké je jej platové zaradenie ako majsterky odbornej výchovy v učebnom odbore Opatrovateľská starostlivosť a učiteľky odborného predmetu Opatrovateľská starostlivosť?

Výpoveď zo zdravotných dôvodov A

Publikované: Aktualizované:

Patrí upratovačke, ktorá odchádza do invalidného dôchodku (ide o prvé skončenie pracovného pomeru a pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %), okrem odchodného aj odstupné? Výpoveď dáva ona zo zdravotných dôvodov. Ide o onkologické ochorenie.

Čerpanie dovolenky a jej prerušenie A

Publikované: Aktualizované:

 Otázka: Zamestnanec chce počas plánovanej dovolenky, ktorú čerpá počas vedľajších a hlavných prázdnin, navštíviť lekára, čiže chce prerušiť dovolenku na tzv. paragraf. Postupujem ako riaditeľ školy (zamestnávateľ) správne a v súlade s platnou legislatívou, ak neumožním zamestnancovi čerpanie paragrafu – P-čka počas čerpania plánovanej dovolenky (vedľajšie a hlavné prázdniny)? Dovolenku umožním prerušiť iba počas PN alebo OČR.