Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vyhláška č. 224/2022 Z. z. o strednej škole

Publikované: Autor/i: -

Vyhláška č. 224/2022 Z. z. o strednej škole nadobúda účinnosť 1. júla 2022. Ruší vyhlášku č. 318/2008 Z. z. o ukončovaní štúdia na stredných školách v znení vyhlášky č. 209/2011 Z. z., vyhlášku č. 157/2013 Z. z., vyhlášku č. 113/2015 Z. z. a vyhlášku č. 142/2018 Z. z. a ruší sa vyhlášku č. 65/2015 Z. z. o stredných školách v znení vyhlášky č. 241/2018 Z. z.

Delenie, spájanie, označovanie tried, organizácia školského vyučovania

  • Na povinný, voliteľný predmet delenie triedy v súlade s RUP príslušného ŠVP.
  • V konzervatóriu sa v súlade s RUP školské vyučovanie organizuje aj individuálne.
  • NAV/ETV - možno spájať žiakov rôznych tried toho istého ročníka (pokles pod 12 - aj z rôznych ročníkov).
  • V jednej triede možno spájať žiakov rovnakého ročníka, ktorí študujú v príbuzných odboroch vzdelávania.
  • Triedy sa označujú rímskymi/arabskými číslicami, triedy OGY sa môžu označovať latinskými názvami. Ak je v SŠ viac tried rovnakého ročníka - doplnkový identifikátor (veľké písmeno/á).

Triedny výkaz, katalógový list, triedna kniha, vysvedčenia, výučný list, absolventský diplom - ročníky sa označujú slovom.

  • Školské vyučovanie sa začína najskôr o 7.00 hod. a končí sa najneskôr o 20.00 hod.
  • Odborný výcvik, odborná prax (aj duálne vzdelávanie - DV), umelecká prax plnoletých sa začína najskôr o 6.00 hod. a končí sa najneskôr o 22.00 hod.
  • Poradie a dĺžka prestávok sa určujú po prerokovaní pedagogickou radou v organizačnom poriadku, najskôr po 2 VH prestávka najmenej 20 minút.
  • Prestávky - odborný výcvik/prax na pracovisku zamestnávateľa/praktického vyučovania - rovnaké ako prestávky zamestnancov na pracovisku.

Školské vyučovanie odborného výcviku, odbornej praxe, umeleckej praxe žiaka:

  • 1. roč. - najviac 6 VH; 1. roč. nadväzujúcej formy odborného vzdelávania a prípravy - najviac 7 VH; žiak 1. roč. DV - najviac 6 VH,
  • 2. – 5. roč. - najviac 7 VH; žiaka 2./3. roč. nadväzujúcej formy odborného vzdelávania a prípravy DV - najviac 8 VH.

Školské vyučovanie trvá u neplnoletého žiaka najviac 8 hod., u plnoletého najviac 12 hod. (neplatí, ak ide o športovú/umeleckú prípravu).

Oslobodenie žiaka od vzdelávania 

Žiaka od vzdelávania sa v povinnom vyučovacom predmete/jeho časti:

  • možno oslobodiť na základe vyjadrenia lekára s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností. Ak nejde o vyučovací predmet, prostredníctvom ktorého sa žiak pripravuje na povolanie, skupinu povolaní, odbornú činnosť, možno predložiť odporúčanie zariadenia poradenstva a prevencie,
  • nemožno oslobodiť na celý školský rok/prevažnú časť, ak ide o povinný vyučovací predmet podstatný pre prípravu na povolanie žiaka určený riaditeľom.

Informácia o tom, ktoré vyučovacie predmety sa hodnotia, oznamuje žiakom do 5 pracovných dní od začiatku obdobia školského vyučovania triedny učiteľ. O podstatnom zhoršení prospechu/správania/zvýšení počtu vynechaných vyučovacích hodín neplnoletého žiaka informuje zákonného zástupcu štvrťročne písomne triedny učiteľ.

Kurzy, výlety, exkurzie

SŠ zabezpečuje (nevzťahujú na SŠ pre žiakov so zdravotným znevýhodnením - ZZ a špeciálne triedy) na:

  • kurz pohybových aktivít v prírode - plavecký, snoubordingový kurz - 1 PZ na najviac 10 žiakov, lyžiarsky kurz – 1 PZ na najviac 15 žiakov, iný kurz – 1 PZ/OZ na najviac 25 žiakov,
  • školský výlet, exkurziu – 1 PZ na najviac 25 žiakov,
  • ďalšie aktivity v súlade so ŠkVP - 1 PZ na najviac 25 žiakov.

Kurz na ochranu života a zdravia (3 po sebe nasledujúce dni po 6 VH) v 3. ročníku; ak je dĺžka štúdia dva roky - v 2. ročníku. Kurz pohybových aktivít v prírode - 5 po sebe nasledujúce dníi, spolu najmenej v rozsahu 15 VH. Školský výlet - raz v priebehu školského roka, najviac 2 po sebe nasledujúce dni. Pre žiaka, ktorý sa nezúčastní - náhradné vyučovanie.

O poučení o bezpečnosti a ochrane zdravia sa vyhotovuje záznam (podpisuje poučená osoba a riaditeľ, resp. ním poverený PZ). Osoba zabezpečujúca zdravotnú starostlivosť - lekár, sestra, pôrodná asistentka, zdravotnícky záchranár.

Externá forma štúdia

V gymnáziu a SOŠ - externá forma štúdia (praktické vyučovanie – večerné alebo diaľkové):

  • rovnaká ako dĺžka dennej formy pre žiakov s nižším stredným vzdelaním,
  • určená ŠVP pre žiakov s úplným stredným všeobecným/odborným alebo stredným odborným vzdelaním.

V strednej športovej škole, ŠUP a konzervatóriu sa externá forma neorganizuje. Ak sa denná forma kombinuje s externou, denná trvá v jednom školskom roku 1 až 5 mesiacov.

Organizácia štúdia v konzervatóriu

V hudobnom a dramatickom konzervatóriu možno poskytovať výchovu a vzdelávanie:

  • aj žiakovi (§ 103 ods. 9 písm. h) - písomná žiadosť, súhlasu zákonného zástupcu neplnoletého žiaka, plnoletého žiaka, účastníka výchovy a vzdelávania,
  • vo všetkých vyučovacích predmetoch alebo vo vybraných vyučovacích predmetoch,
  • aj v 2 odboroch vzdelávania/2 zameraniach jedného odboru. V jednom ročníku konzervatória sa možno vzdelávať len v 1 odbore vzdelávania/1 zameraní odboru. Výchova a vzdelávanie v 2. odbore vzdelávania/2. zameraní rovnakého odboru sa organizujú podľa individuálneho učebného plánu.

V konzervatóriu sa organizujú ako súčasť výchovy a vzdelávania divadelné, muzikálové, operné, operetné, tanečné a baletné predstavenia, súťaže a umelecké projekty. V hudobnom a dramatickom konzervatóriu možno absolvovať počas jedného školského roka (§ 103 ods. 9 písm. e) dva po sebe nasledujúce ročníky najviac raz v priebehu šesťročného vzdelávacieho programu.

Rozdielovou skúškou v konzervatóriu sa overuje stupeň rozvoja umeleckých schopností a odborná teoretická pripravenosť. Zisťuje sa stupeň rozvoja umeleckých schopností a odbornej teoretickej pripravenosti po prerušení štúdia, pri prestupe z inej SŠ alebo pri zmene študijného odboru. V tanečnom konzervatóriu sa rozdielová skúška z odbornej teoretickej pripravenosti nevykonáva.

Zoznam študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, je uvedený v prílohe č. 1.

Maturitná skúška

Maturitnú skúšku možno vykonať len z predmetov - I. časť prílohy č. 2 a dobrovoľne aj z ďalších predmetov, ak sú súčasťou vzdelávacieho programu.

Ak žiakovi so zdravotným znevýhodnením neumožňuje zdravotné znevýhodnenie vykonať maturitnú skúšku bez úprav, maturitná skúška sa vykonáva podľa upravených podmienok podľa § 16.

EČaPFIČ sa vykonávajú podľa II. časti prílohy č. 2, ústna forma IČ - III. časť prílohy č. 2, jednotlivé predmety podľa katalógu cieľových požiadaviek, teoretická a praktická časť odbornej zložky - IV. časť prílohy č. 2.

Externá časť maturitnej skúšky a písomná forma internej časti maturitnej skúšky

  • Externú časť majú predmety SJL, MAT, cudzí jazyk, slovenský jazyk a slovenská literatúra, MJL, UJL.
  • Písomnú formu internej časti majú predmety SJL, cudzí jazyk, slovenský jazyk a slovenská literatúra, MJL, UJL.

Ak ide o žiaka s vývinovými poruchami učenia alebo o žiaka so sluchovým postihnutím, z predmetu cudzí jazyk sa nevyžaduje vykonanie externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky.

MATURITNÁ SKÚŠKA V GYMNÁZIU - 4 predmety - SJL, povinný predmet zo skupiny predmetov cudzí jazyk a dva voliteľné predmety, v GYMNÁZIU S VYUČOVACÍM JAZYKOM NÁRODNOSTNEJ MENŠINY - jazyk národnostnej menšiny a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra alebo SJL, povinný predmet zo skupiny predmetov cudzí jazyk a jeden voliteľný predmet, pre triedu GYMNÁZIA S 5-ROČNÝM VZDELÁVACÍM PROGRAMOM – SJL, druhý vyučovací jazyk a 2 až 5 voliteľných predmetov.

EČaPFIČ MS z predmetov podľa odseku

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk