Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

VOĽBY a KOMPETENCIA - Vzdanie sa funkcie predsedu rady školy

Publikované: Autor/i: Mgr. Mária Stanislavová

Keď sa vzdá predseda rady školy funkcie predsedu, ale chce ostať členom rady školy, kto bude jej predsedom? V štatúte sme s touto alternatívou nerátali a nemáme to ošetrené. Nastupuje na funkciu ďalší člen v poradí, ktorý získal pri voľbe za predsedu druhý najvyšší počet hlasov alebo sa bude organizovať nová voľba? Kto ju bude organizovať?

Podľa § 5 ods. 1 vyhlášky MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení, ustanovujúce zasadnutie rady školy zabezpečuje zriaďovateľ v spolupráci s riaditeľom školy (školského zariadenia). Na ustanovujúcom zasadnutí si zo svojich členov rada školy nadpolovičnou väčšinou hlasov členov zvolí predsedu. Právny predpis neustanovuje postup, ak nastane situácia, že sa predseda rady školy vzdá funkcie.

Z dôvodu, aby nebola narušená činnosť rady školy možno odporučiť, aby zasadnutie zvolal súčasný predseda, ktorý sa chce svojej funkcie vzdať. Po jeho vzdaní sa funkcie,  rada školy si zvolí nového predsedu. Z dôvodu, že vyhláška MŠ SR č. 291/2004 Z. z. ustanovuje, že predseda je volený nadpolovičnou väčšinou členov rady školy, nemá sa automaticky novým predsedom stať ten, ktorý pri voľbe predsedu sa umiestnil na druhom mieste.

O vzdaní sa funkcie a novej voľbe treba napísať zápisnicu, jeden rovnopis doručiť zriaďovateľovi. Ak rada školy považuje za vhodnejšie, aby sa okrem delegovaných členov za zriaďovateľa z dôvodu organizácie voľby nového predsedu zúčastnil zasadnutia aj jeho ďalší zástupca, môže o to zriaďovateľa požiadať.

Rada školy by si v štatúte mala určiť postup pre rôzne situácie, ktoré môžu v priebehu funkčného obdobia nastať. Štatút možno doplniť dodatkom, ktorý treba členmi schváliť (dodatok by mal byť očíslovaný, s dátumom, doplnenie štatútu je potrebné zaznamenať v zápisnici).  O obsahu štatútu hovorí § 9 uvedenej vyhlášky.

11.3. 2019



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk