Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Ukončenie pracovného pomeru po dovŕšení 65 rokov

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Zamestnankyňa, starobná dôchodkyňa, momentálne PN, bola jej predĺžená PN aj po vyčerpaní podpornej doby (PN bude naďalej platená, platí ešte mimoriadny stav, kedy sa dajú PN predĺžiť a naďalej je vyplácaná dávka). Zamestnankyňa dovŕši 07/2022 - 65 rokov, zmluvu má na neurčito, ale na základe zákona č. 138/2019 pracovný pomer pedagogického zamestnanca skončí najneskôr ukončením školského roka, v ktorom dovŕši 65 rokov veku. Môžeme ukončiť so zamestnankyňou pracovný pomer keď je na PN? V prípade ak pracovný pomer nemôžeme počas PN ukončiť, ako s jej pracovným pomerom ďalej keď dovŕši 65 rokov veku? 

Podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch pracovný pomer pedagogického zamestnanca sa skončí najneskôr uplynutím školského roka, v ktorom dovŕšil 65 rokov veku. Z uvedeného vyplýva, že s pedagogickou zamestnankyňou, ktorá dovŕši 65 rokov veku v júli 2022, je zamestnávateľ povinný skončiť pracovný pomer najneskôr uplynutím školského roka 2021/2022, t. j. najneskôr 31. 8. 2022. 

S pedagogickým zamestnancom, ktorý dovŕši 65 rokov veku, sa končí pracovný pomer jednostranným aktom zamestnávateľa bez výpovednej doby s odvolávkou na § 82 ods.7 zákona č. 138/2019 Z. z. s uvedením dôvodu, ktorým je dovŕšenie 65 rokov veku. Samotný  fakt, že pracovní

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk