Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Stres a stratégie jeho zvládania

Publikované: Autor/i: prof. PhDr. Erich Petlák, CSc.

Stres možno definovať ako istú extrémnu a neobvyklú situáciu, ktorú jednotlivec vníma ako hrozbu a reaguje na ňu zmenou správania. Je to vnútorný stav organizmu, ktorý sa cíti byť ohrozovaný alebo nejaké ohrozenie očakáva a súčasne sa necíti byť dostatočne silný, aby stresu čelil. 

Neprichádza náhle, sú preň typické tieto stupne:

  • Poplachové reakcia: bolenie hlavy, horúčka, únava, pocit vysilenosti, zvyšuje sa krvný tlak, srdečný tep, zrýchľuje sa dýchanie, organizmus sa pripravuje buď na boj alebo útek.
  • Štádium rezistencie: trvalejšie pôsobenie stresora; zvýšená činnosť predného laloku hypofýzy a kôry nadobličiek, ktoré produkujú adrenokortikotropín a kortizol pomáhajú organizmu prispôsobiť sa stresu, obnovovať normálne funkcie, pričom dôležitú úlohu zohráva obranyschopnosť organizmu a typ pôsobiaceho stresora. 
  • Štádium vyčerpania: ak je pôsobenie stresu dlhodobé, organizmus nie je schopný rezistencie a zlyhávajú mechanizmy odolnosti. Dôsledkom stresu môžu byť vážne choroby (Míček, 1997).
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Hodina priamej vyučovacej povinnosti u majstra OV a náhradné voľno A

Publikované: Aktualizované:

Otázka:  Pracujem na strednej škole ako majster odborného výcviku. Podľa zákona mám mať pracovný úväzok od 24 do 35 hodín. Mám 28 hodinový úväzok a mimo tohto úväzku ešte suplujeme kolegov. Máme nárok na náhradné voľno? Koľko trvá hodina priamej vyučovacej činnosti? 

KVALIFIKÁCIA - strojár N

Publikované:

Uznanie kreditového príplatku majstrovi odborného výcviku za vzdelávanie určené pre učiteľov N

Publikované:

Možno priznať majstrom odbornej výchovy kreditový príplatok, ak ukončili kvalifikačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov na splnenie kvalifikačného predpokladu na vyučovanie ďalšieho študijného odboru alebo aprobačného predmetu s názvom Informatika pre stredné školy určené pre kategórie: učiteľ pre nižšie stredné odborné vzdelávanie, stredné odborné vzdelávanie, úplné stredné všeobecné vzdelávanie, úplné stredné odborné vzdelávanie a učiteľ pre vyššie odborné vzdelávanie?