Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Prenajímanie priestorov

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Chceme poskytnúť telocvičňu na prenájom (škola je správca, vlastník je mesto). Nevieme, či máme vystaviť zmluvu o výpožičke nebytových priestorov (len prevádzkové náklady) alebo zmluvu o nájme nebytových priestorov (nájom + prevádzkové náklady)? Môže základná škola ako rozpočtová organizácia prenajímať nebytové priestory školy?

Uvedená otázka je riešená v zákone č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa toho kto je zriaďovateľom príslušnej školy. V danom prípade je potrebné postupovať podľa ustanovení  § 6 ods. 11 zákona č. 596/2003 Z. z., podľa ktorých obec schvaľuje návrh zmluvy o nájme a prenájme školských budov a miestností a o nájme a prenájme priľahlých priestorov školy a školského zariadenia, ktorej je zriaďovateľom. Obec môže poveriť schvaľovaním riaditeľa školy.

Podľa § 13 ods. 9 zákona č.  278/1993 Z. z. o správe majetku štátu, na platnosť zmluvy o nájme nehnuteľného majetku štátu (po predchádzajúcom rozhodnutí o dočasnej prebytočnosti majetku), sa vyžaduje súhlas ministerstva financií; to neplatí, ak ide o krátkodobý nájom. Vychádzajúc z § 13 ods. 4 písm. c) zákona č. 278/1993 Z. z. možno konštatovať, že zmluvy o najme priestorov školy musia spĺňajú podmienky

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Člen rady školy príbuzným riaditeľa A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Ak je riaditeľ školy príbuzným člena rady školy, ktorý je delegovaný za zriaďovateľa (v našom prípade matka riaditeľka, syn poslanec obce delegovaný do rady školy), pozastavuje sa jeho členstvo v rade školy v prípade, že by rada školy bola výberovou komisiou a matka - riaditeľka sa prihlasuje do výberového konania?

Delegovanie zástupcov zriaďovateľa N

Publikované: