Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Pracovná trieda pedagogického asistenta, psychológa, sociálneho pedagóga.

Publikované: Autor/i: Ing. Mgr. Zdenka Juríková Matulová

Od 1. apríla 2020 prijímame do PP pedagogického asistenta, psychológa, sociálneho pedagóga - všetci spĺňajú kvalifikačné požiadavky. Všetci naši súčasní PZ a OZ sú zaradení do pracovnej triedy 1. Je správne zaradiť uvedených novo prijímaných zamestnancov do pracovnej triedy 2?

Pedagogický zamestnanec vykonáva pracovnú činnosť v kategórii pedagogický asistent (§ 19 zákon č. 138/2019 Z. z.). Odborný zamestnanec vykonáva pracovnú činnosť v kategórii psychológ a školský psychológ, sociálny pedagóg (§ 23 zákon č. 138/2019 Z. z.).

Podľa § 5a zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca do pracovnej triedy jeden alebo pracovnej triedy dva. Pracovná trieda vyjadruje stupeň náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom v príslušnom druhu školy alebo školského zariadenia, v zariadení sociálnych služieb, v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zariadení pre pracovnú rehabilitáciu a splnenia kvalifikačných predpokladov potrebných na jej vykonávanie ustanovených osobitným predpisom. Zamestnávateľ zaradí do pracovnej triedy dva pedagogického zamestnanca, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v špeciálnej škole, špeciálnej triede, špeciálnom výchovnom zariadení alebo v školskom výchovno-vzdelávacom zariadení pre deti so zdravotným znevýhodnením, školského špeciálneho pedagóga a pedagogického zamestnanca, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v zariadení sociálnych služieb, v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zariadení pre pracovnú rehabilitáciu. Zamestnávateľ zaradí do pracovnej triedy dva odborného zamestnanca, ktorý vykonáva odbornú činnosť podľa osobitného predpisu.

Zaraďovanie PZ a OZ do platových tried je v závislosti od získaného stupňa požadovaného vzdelania a zaradenia do kariérového stupňa. Pedagogickým zamestnancom sa platová tarifa určuje z pracovnej triedy jeden. Pedagogickým zamestnancom špeciálnych škôl a špeciálnych výchovných zariadení a školskému špeciálnemu pedagógovi  sa platová tarifa určuje z pracovnej triedy dva. Odborným zamestnancom škôl, školských zariadení, centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a centier špeciálno-pedagogického poradenstva sa určuje platová tarifa z pracovnej triedy dva.

31. 3. 2020



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk