Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Sociopatia - asociálna/disociálna porucha osobnosti

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Psychické problémy a poruchy nie sú u detí vôbec zriedkavé. Ich duševné zdravie je omnoho zraniteľnejšie ako u dospelých. Rodičia mnohé zvláštne spôsoby správania u detí prehliadajú. Učitelia pri organizovaných formách interakcie ich nemusia postrehnúť. Ak aj postrehnú, musia to veľmi citlivo komunikovať s rodičmi. Téza, že deti z problémov vyrastú, že nepotrebujú psychologickú a psychiatrickú starostlivosť, nie je vždy pravdivá. Približne 15 % populácie do 18 rokov trpí psychickými odchýlkami a poruchami, ktoré významne ovplyvňujú ich spokojnosť, osobnostný vývin a ich funkčnosť v dospelosti. 

SOCIOPATIA – asociálna/disociálna porucha osobnosti

V súčasnosti sa profesionálny personál škôl na čele s vedením sa ocitá v situácii, kedy sa strácajú, miznú klasické interakcie. Práca v online režime neposkytuje priestor pre vnímanie niektorých javov, ktoré môžu deťom prinášať traumu a nezvládanie emócií. Deti ostávajú doma, prestáva fungovať sociálno-spoločenská kontrola, ktorá doteraz bola prehľadná v rámci školskej interakcie dieťaťa s učiteľom a spolužiakmi. Deti sa ocitajú v uzavretých rodinách. Nie všetky rodiny sú milujúce, ohľaduplné, ústretové, podporujúce zdravý psychický vývin dieťaťa. Niekde sa môžu u dospelých prejaviť sociopatické črty, ktoré môžu byť potenciálnou traumou pre dieťa. Existujúce linky dôvery sú preplnené traumatickým prežívaním a strachom detí, ktoré sa ocitajú v spleti zvládania rôznych problémov. Anomálie sa môžu objavovať aj v takých rodinách, o ktorých okolie ani v najmenšej miere netuší, že môžu byť ohniskom problému.

Existujú jedinci, ktorí trpia rôznymi poruchami osobnosti. Jednou z týchto porúch je aj sociopatia, resp. disociálna porucha osobnosti, ktorá sa prejavuje významnými problémami vzťahu medzi jednotlivcom a spoločnosťou, v ktorej žije.

Najčastejšie ide o správanie spojené s:

  • asociálnymi až antisociálnymi následkami,
  • nerešpektovaním bežných noriem a pravidiel správania vrátane porušovania zákona.

Napokon aj dnes sme svedkami ako porušovanie sociálnych noriem, nariadení, či prosieb v spoločnosti funguje. Deti, ktoré sú súčasťou spoločnosti, tento rozmer vnímajú, napodobňujú a utvára sa ich sociálno-osobnostný potenciál, ktorý môže nadobudnúť neželateľné podoby.

Podľa J. L. Griffitha, profesora psychiatrie a behaviorálnych vied, sociotapia predstavuje komplexný pohľad na stav duševného zdravia, ktorý je ovplyvnený viacerými faktormi a pos

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy