Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Obsedantno-kompulzívny syndróm

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

„Prečo lampa zhasla? Zatienili sme ju plášťom, aby sme ju ochránili pred vetrom.” prof. Josef  Švejcar

Rozmer izolácie prehĺbil dlho tlejúce nevyriešené rodinné i sociálne vzťahy a traumy v rôznych podobách. Tie sa objavujú zvlášť u detí a môžu sa rozvinúť do vážnych problémov aj preto, lebo ich rodina ani škola nedokážu včas a vhodne  postrehnúť. Trend individualizácie a napokon nútenej coronovej izolácie hrá v neprospech tých, ktorí pomoc potrebujú práve teraz.

Duševná trauma v detstve, nesprávna výchova, hlboké komplexy menejcennosti a túžba ich potlačiť, vedú k rôznym zmenám správania, ktoré môžu vyústiť do disociálnych-sociopatických prejavov správania. Tento rozmer je zvlášť nebezpečný v dobe sociálnej poloizolácie, izolácie, kedy vo zvýšenej miere je spoločnosť traumatizovaná coronovým syndrómom, ktorý neprináša len fyzickú bolesť, ale jeho dôsledky zasahujú do psychického zdravia celej spoločnosti.

Náročná materiálna, finančná i vzťahová situácia v rodinách, na pracoviskách a v neposlednom rade v bežných v interpersonálnych vzťahoch, odkrýva pokrivené zrkadlá psychického komfortu a prebúdza disociálne mechanizmy, ktoré za predpokladu optimálneho stavu spoločnosti, by sa nemuseli neprejaviť, resp. nie v tak výraznej a nebezpečnej mnohorakosti.

OBSEDANTNO- KOMPULZÍVNA PORUCHA OSOBNOSTI

Obsedantno-kompulzívna porucha (Obsessive-compulsive disorder OCD) je charakteristická:

  • obsesiami, nutkavými vnucujúcimi predstavami a
  • kompulziami, nutkavými  potrebami nezmyselne vykonávať určité aktivity, pohyby, ktorým sa jedinec nemôže ubrániť.

Obsesie sú pretrvávajúce perzistentné, stále opakujúce  sa impulzy, myšlienky, obrazy alebo idey, ktoré sa vkrádajú do myslenia človeka a spôsobujú excesívne výstredné, nesmierne silné  obavy a úzkosť. Nazývame ich vtieravými, nutkavými myšlienkami, ktoré smerujú k tej istej opakujúcej sa veci alebo situácii.

Kompulzie predstavujú mentálne akty, opakujúce sa správanie, ktoré je zvyčajne dôsledkom obsesie s cieľom uvoľnenia  úzkosti alebo obáv.

Úzkosť je spojená s vnucujúcimi sa myšlienkami, ktorých sa jedinec nemôže ľahko zbaviť, zvyčajne ide o rituál v zmysle magického kontextu:

Napr.: Neustále musím myslieť na to, že ak si päťkrát neumyjem ruky, ochoriem; ak päťkrát nezavriem dvere a neskontrolujem ich, niekto cudzí vlezie do domu; ak nezarovnám svoje veci presne podľa určitého pravidla, niekomu z blízkych sa niečo zlé stane a pod.

Obsedantno-kompulzívna porucha môže byť podľa odborníkov aj vrodená dispozícia, ktorá sa počas života nemusí rozvinúť do patologickej  podoby. Počas života s

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy