Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Histriónska porucha

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Histriónska porucha osobnosti sa vyznačuje preexponovanými prejavmi sebadramatizácie, teatrálnosti a prehnaným prejavovaním emócií. Pri vystupňovanom štýle je prítomná prehnaná spoločensky orientovaná emotivita s výraznou túžbou byť stredobodom pozornosti. Od ostatných ľudí vo svojom okolí očakávajú sústavnú chválu a uznanie. 

V prípade, že sa im pozornosť nedostáva, necítia sa dobre. Emócie zvyčajne majú krátke trvanie a bývajú vnútorne plytké, povrchné  a premenlivé.

Súčasťou histriónskej poruchy v komunikácii býva prehnané zdôrazňovanie svojej osobnosti a svojich činov, pričom sebaprezentácia nekorešponduje s realitou.

Vyhľadávanie vzrušenia, pozitívne ocenenie druhými, výrazná citlivosť na odmietanie, negatívne hodnotenie svojej osoby patria k charakteristickým prejavom histriónskej poruchy osobnosti. Súčasťou vzťahu k druhým môže byť aj snaha o manipuláciu.

V školskej praxi prejavy teatrálnosti a túžba byť stredobodom pozornosti môže mať rôzne podoby. Od tých najsympatickejších a plných humoru až po tie najdramatickejšie, keď dieťa v snahe upútať na seba pozornosť dokáže simulovať aj teatrálne sebapoškodzovanie, alebo upadá do tranzových stavov, akoby prežívalo dej inšpirovaný mnohými vzormi z filmových produkcií. Niektoré formy excentrického správania si deti môžu osvojiť do takej miery, že sa stanú zložkami ich osobnosti.

Pozitívny rozmer jedincov s histriónskymi črtami osobnosti

V školskej praxi častejšie možno hovoriť o histriónskych črtách riadiacich pracovníkov, učiteľov alebo detí. Ide o pohľad n

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy