Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

28. marec - Deň učiteľov

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Jediným učiteľom hodným tohto mena je ten, kto vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti. Jan Amos Komenský

Korene oslavovania Dňa učiteľov siahajú do 19. storočia. Veda začala výrazne dominovať a učiteľstvo posilnilo na význame. Jednotlivé štáty v snahe uctiť si kvalitných pedagógov si ustanovili vlastné Dni učiteľov. 

U nás k tomu prišlo v roku 1955, kedy vtedajšia vláda stanovila Deň učiteľov na 28. marec. V tento deň v roku 1592 sa narodil Jan Amos Komenský. Komenského životný príbeh veľmi dobre reflektoval vtedajšie turbulentné zmeny v Európe. Zúrila reformácia, náboženské vojny boli na dennom poriadku. Komenský sa pre svoje náboženské presvedčenie musel neustále sťahovať. Vzhľadom na jeho pedagogickú činnosť mu preto prischla prezývka Učiteľ národov. Komenského pedagogickú činnosť a názory možno v mnohých prípadoch uplatniť aj dnes. Jeho zásady názornosť, systematickosť, sústavnosť, aktívnosť, trvalosť, primeranosť sú nadčasové.

Svetový dňu učiteľov bol ustanovený v roku 1994 na deň 5. októbra. Dátum vybralo UNESCO ako pripomienku podpisu Charty učiteľov podpísanú v roku 1966. 

Všetko najlepšie!

Ďalšie články k téme: Jan Amos Komenský a morové epidémie - Jan Amos Komenský 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov