Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Novela vyhlášky o základnej školy (účinnosť od 1. septembra 2023)

Publikované: Autor/i: JUDr. Renáta Považanová

Vyhláška č. 344/2023 Z. z

Cieľom poslednej novely vyhlášky č. 223/2022 Z. z. o základnej škole bola úprava ustanovení v nadväznosti na schválenie zákona č. 182/2023 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z.

Vo vyhláške č. 223/2022 Z. z. o základnej škole sa predovšetkým:

  • upravili niektoré ustanovenia týkajúce sa organizácie základnej školy (ďalej len „ZŠ“), delenia tried a zriaďovania skupín v ZŠ s ohľadom na prispôsobenie podmienok v aplikačnej praxi,
  • vypustili niektoré ustanovenia týkajúce sa organizačného zabezpečenia športového výcviku, keďže nie je potrebná ich úprava na úrovni právneho predpisu,
  • aktualizovali sa podmienky externého testovania podľa § 155 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z.,
  • zosúladili podmienky organizácie externého testovania na účel získania nižšieho stredného vzdelania.

Vzhľadom na účinnosť relevantných ustanovení zákona č. 182/2023 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z., účinnosť vyhlášky č. 344/2023 Z. z. je delená, keďže vyhláška nadobudla účinnosť 1. septembra 2023, s výnimkou čl. I § 4 ods. 2 a 4 v bode 5, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. septembra 2025.

V nadväznosti na požiadavky aplikačnej praxe sa vo vzťahu k žiakom, ktorí si plnia povinnú školskú dochádzku v ZŠ, ustanovuje preukazovanie zrušenia trvalého pobytu dieťaťa v Slovenskej republike zákonným zástupcom dieťaťa. Právnou úpravou sa reaguje na prípady, keď riaditelia ZŠ nahlasovali obci a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zanedbanie o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, ktorým rodičia zrušili trvalý pobyt v SR (z dôvodu pobytu v inom štáte) a ZŠ o tom neinformovali.

Riaditeľ školy vyradí žiaka z evidencie žiakov, ktorí plnia povinnú školskú dochádzku, na základe čestného vyhlásenia o zrušení trvalého pobytu žiaka v Slovenskej republike predloženého jeho zákonným zástupcom.

Zosúlaďujú sa pravidlá navýšenia maximálneho počtu žiakov na vyučovacom predmete slovenský jazyk a slovenská literatúra s ostatnými vyučovacími predmetmi cudzích jazykov z dôvodu, že na vyučovanie predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra uplatňujú učitelia tohto predmetu v národnostnej škole obdobné didaktické metódy a postupy ako pri vyučovaní cudzieho jazyka.

S ohľadom na neplnoorganizované školy a školy, ktoré na 1. stupni vyučujú žiakov rozličných ročníkov v spojenej triede, sa na predmete telesná a športová výchova umožňuje spájať žiakov do skupín žiakov rozličných ročníkov rovnakého stupňa, a to bez podmieňovania, že musí ísť o po sebe nasledujúce ročníky.

Novelizovanou úpravou sa vytvára školám možnosť zaradiť medzi vyučovacie hodiny dostatočne dlhú obedňajšiu prestávku na pobyt žiakov na čerstvom vzduchu s cieľom rozvíjania pohybových aktivít na podporu zdravého životného štýlu žiaka. Minimálna dĺžka trvania obedňajšej prestávky sa určuje na 45 minút. Obedňajšia prestávka pre žiakov 1. a 2. ročníka sa začína najneskôr po 5. vyučovacej hodine. Obedňajšia prestávka pre žiakov 3. až 9. ročníka sa začína n

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk