Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Synergia pokory a odvahy ako kľúč k úspechu

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Kedy je potrebná odvaha meniť zaužívané? Kedy nám pokora pomáha udržať si hranice vlastnej dôležitosti? Prečo práve synergia oboch môže byť kľúčom k úspechu? Pokora a odvaha sú dve kvality, ktoré môžu byť navzájom prepojené a môžu sa vzájomne dopĺňať. V kontexte zmien a inovácií v školskom prostredí môžu byť obe dôležitými vlastnosťami, ktoré nám pomôžu prispôsobiť sa novým situáciám, ale aj prijať nové výzvy. Odvaha je potrebná v situáciách, keď zaužívané spôsoby už nie sú účinné a meniť ich, môže byť veľmi náročné. Zároveň pokora nás chráni pred prehnaným egom v situáciách, kedy to nie je na mieste. Kombinácia oboch nám umožňuje prekonávať prekážky, vytvárať zdravé pracovné prostredie, kde sa zamestnanci cítia podporovaní, povzbudzovaní a motivovaní, aby prekročili svoje hranice a pridali svoj diel šikovnosti a zodpovednosti do mozaiky úspechu školy. Svoj diel pridávame spolu s našimi autormi aj my, a to prostredníctvom článkov v poslednom čísle časopisu Manažment školy v praxi. 

Matej Drotár sa v článku zaoberá otázkou, ako sa uplatňuje GDPR v prostredí rady školyako orgánu školskej samosprávy. Venuje sa aj aplikácii GDPR pri výberovom konaní na obsadenie miesta riaditeľa školy alebo školského zariadenia. POZVÁNKA - WEBINÁR - 15. 2. 2023 - Zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z pohľadu riaditeľov škôl.

Mária Stanislavová pokračuje v téme kompetencií orgánov školskej samosprávy, ktorej sme sa venovali aj v Manažmente školy v praxi č. 11/2023. Upozorní aj na kompetencie obecnej a územnej školskej rady a školského parlamentu.

Ingrid Konečná Veverková sa vo svojom príspevku venuje financovaniu školy a školského zariadenia, ktoré zriadila štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť a iná právnická alebo fyzická osoba. Zameria sa najmä na financovanie školy a školského zariadenia z rozpočtu obce.

Simonetta Holešová opisuje individuálne vzdelávanie v materskej škole. Približuje ho z pohľadu legislatívy a prináša postup a podmienky individuálneho vzdelávania pri povinnom predprimárnom vzdelávaní v materských školách.

Zdenka Matulová Juríková rozoberá kompetenčný profil pedagogického asistenta, ktorý sa podieľa na uskutočňovaní školského vzdelávacieho programu. Približuje postavenie pedagogického asistenta, poukazuje na jeho pracovnú pozíciu a zaradenie.

Renáta Považanová sa v prvej časti príspevku uverejneného v Manažmente školy v praxi č. 11/2023 venovala novele vyhlášky o základnej škole. V druhej časti sa pozrela na novely vyhlášky o sústave odborov vzdelávania pre stredné školy, novelu vyhlášky o špeciálnych školách a vyhlášky o výchove a vzdelávaní žiakov s intelektovým nadaním.

Bronislava Švehláková vo svojom článku reaguje na dôležitosť riešenia konfliktov v školskom prostredí. Vyzdvihuje to, ako môže mediácia a facilitácia pomôcť pri riešení konfliktov. Prináša aj odpovede na najčastejšie otázky k téme.

Uplynutím polnoci dňa 31. decembra 1968 začalo v Československu platiť federatívne usporiadanie štátu. Z jedného unitárneho ministerstva školstva vznikli dve republikové ministerstvá školstva. Adam Bielesz uvádza stručný prehľad vývoja štátnych orgánov na Slovensku, ktoré malo v gescii školstvo v rokoch 1945 až 1968.

Milí naši čitatelia, kolegovia, Vianoce sú symbolom radosti, pokoja, lásky, nádeje a viery aj v lepšiu budúcnosť. Doprajme si listovanie v starých fotoalbumoch, premýšľajme o tom, čo nás formovalo, vytváralo našu identitu. Spomienky sú nástrojom sebapoznania. Venovať im čas, znamená pochopiť, kto sme a kým sme sa stali. V novom roku 2024 si želajme synergiu odvahy a pokory, aby sa obe kvality stali súčasťou našich životov. Vtedy budeme vedieť čeliť novým výzvam a prekonávať prekážky s odhodlaním.

Prajeme krásne Vianoce a šťastný nový rok!

/redakcia/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály