Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Pedagogická dokumentácia

Dátum: Rubrika: Administratíva

...A ĎALŠIA DOKUMENTÁCIA ŠKOLY/ŠKOLSKÉHO ZARIADENIA 

V príspevku sa venujeme pedagogickej dokumentácii a ďalšej dokumentácii z pohľadu zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov s dôrazom na znenie vyhlášky č. 339/2023 Z. z. o pedagogickej dokumentácii a ďalšej dokumentácii, ktorá je účinná od 1. septembra 2023.

Podľa § 11 ods. 1 a ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 245/2008 Z. z.“) pedagogická dokumentácia školy alebo školského zariadenia je súbor dokumentov, ktorými sa riadi výchovno-vzdelávací proces, a podľa ktorých škola alebo školské zariadenie vydáva verejné listiny a rozhodnutia. Ďalšia dokumentácia školy alebo školského zariadenia je súbor dokumentov, ktorými sa zabezpečuje organizácia a riadenie škôl a školských zariadení.

Povinnosti riaditeľa a pedagogických a odborných a zamestnancov vo vzťahu k dokumentácii:

Riaditeľ školy/školského zariadenia zodpovedá za dodržiavanie štátnych vzdelávacích programov určených pre školu, ktorú riadi, za vypracovanie a dodržiavanie školského vzdelávacieho programu a výchovného programu, za vypracovanie a dodržiavanie ročného plánu ďalšieho vzdelávania pedagogických zamestnancov, za dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, ktoré súvisia s predmetom činnosti školy alebo školského zariadenia.

Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec je povinný podieľať sa na vypracúvaní a vedení pedagogickej dokumentácie a ďalšej dokumentácie, podieľať sa na tvorbe a uskutočňovaní školského vzdelávacieho programu alebo výchovno-vzdelávacieho programu pre školské zariadenia (ďalej len „výchovný program“).

Pedagogická dokumentácia sa vedie v štátnom jazyku. V národnostných školách/národnostných školských zariadeniach sa pedagogická dokumentácia školy vedie dvojjazyčne (v štátnom jazyku a jazyku príslušnej národnostnej menšiny). V školách a školských zariadeniach s medzinárodným programom sa vedie v štátnom jazyku a jazyku, v ktorom sa uskutočňuje medzinárodný program.

Vzory formulárov pedagogickej dokumentácie schvaľuje ministerstvo školstva podľa jednotlivých druhov a typov škôl a školských zariadení. Vzory sú zverejnené na webovom sídle určenom ministerstvom školstva.

Pri výchove a vzdelávaní dochádza k získavaniu a spracovaniu osobných údajov o deťoch, žiakoch, poslucháčoch a účastníkoch výchovy a vzdelávania a o zákonných zástupcoch dieťaťa, žiaka alebo poslucháča. Podľa § 11 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. školy alebo školské zariadenia získavajú a spracúvajú na účely výchovy a vzdelávania a aktivít v čase mimo vyučovania osobné údaje:

a)  o deťoch, žiakoch, poslucháčoch a účastníkoch výchovy a vzdelávania v rozsahu

  1. meno, priezvisko a rodné priezvisko,
  2. dátum a miesto narodenia,
  3. adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa, žiak, poslucháč alebo účastník výchovy a vzdelávania obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,
  4. rodné číslo,
  5. štátna príslušnosť,
  6. národnosť,
  7. materinský jazyk,
  8. fyzické zdravie a duševné zdravie,
  9. mentálna úroveň vrátane výsledkov pedagogicko-psychologickej a špeciálno-pedagogickej diagnostiky,
  10. rozhodnutia týkajúce sa výchovy a starostlivosti,
  11. výsledky monitorovani
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály