Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Mediácia konfliktu medzi žiakmi 1. stupňa

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

V prípade výskytu konfliktného správania medzi žiakmi 1. stupňa základnej školy môže učiteľ využiť mediáciu ako odbornú metódu riešenia konfliktov. Metódu modifikujeme s ohľadom na cieľovú skupinu žiakov mladšieho školského veku.

Nájdime pre riešenie konfliktu vhodné miesto.

Konflikt sa týka žiakov 1. stupňa základnej školy. V triednych situáciách často pozorujeme hádky a osočovanie medzi žiakmi, ktoré vznikajú pod tlakom silných emócií v priestoroch triedy a môžu eskalovať v závislosti od situácie, temperamentu detí a ich schopností zvládať náročné situácie. Prítomnosť ďalších žiakov alebo divákov tiež ovplyvňuje priebeh konfliktu. Emócie - hnev a plač môžu upútať pozornosť. Preto je prvým krokom k riešeniu konfliktu pokojné a jasné upozornenie, že ide o hádku so silnými emóciami a že ju môžeme vyriešiť pokojne po skončení vyučovania.

Riešenie konfliktu by malo prebehnúť mimo triedy, ideálne v miestnosti určenej na relaxáciu, príp. riešenie konfliktných situácií. Táto miestnosť by mala byť bez prítomnosti ďalších detí, aby sme zabezpečili pokojné a konštruktívne riešenie situácie. Je dôležité, aby sme si zachovali nadhľad a pokoj počas riešenia konfliktu.

Komunikácia so žiakmi by mala byť pozitívna, podporujúca a rešpektujúca. Nasledujúci príklad ukazuje, ako by mohla vyzerať komunikácia s dvoma žiakmi, Petrom a Adamom, ktorí sa práve hádajú:

„Chlapci, počula som krik až do kabinetu. Skúsme sa upokojiť. Ja vidím a počujem, že máte na niečo rozdielny názor. Teraz ale nie je vhodný čas na riešenie situácie. Môžem vám pomôcť situáciu vyriešiť po skončení vyučovania (cez prestávku a pod.)? Súhlasíte s tým, že sa po vyučovaní stretneme všetci v oddychovej učebni a celú vec sa pokúsime vyriešiť?“

Doprajme každému žiakovi čas vyrozprávať sa.

V

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk