Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení (3.)

Dátum: Rubrika: Funkčné vzdelávanie Zo seriálu: Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení

V predchádzajúcich dvoch číslach Manažmentu školy v praxi sme sa venovali odpovediam, ktoré boli zaznamenané vo vypracovaných dištančných úlohách funkčného vzdelávania vedúcich pedagogických zamestnancov a vedúcich odborných zamestnancov. Modul Sebariadenie a manažérska etika nám poskytol sondu do úvah riaditeľov škôl a ich zástupcov. V treťom čísle ponúkame odpovede na to, ako na vzťahy vplýva pandémia, ako dôležitá je komunikácia a líderstvo v tíme, v čom nám môže pomôcť koučing a poradenstvo v procese zmeny, prečo sa treba zamerať na sebapoznanie a v akej miere nám pomáha časový manažment.

(Dokončenie z predchádzajúcich čísel.)

Existuje iba jeden naozajstný prepych a to prepych ľudských vzťahov. Antoine de Sanit-Exupéry

? Opíšte, či sa splnili Vaše očakávania ako manažéra školy, školského zariadenia. Robili ste správne veci? Aké máte problémy? S čím, kde a ako potrebujete pomôcť?

Vplyv pandémie na vzťahy

(1) Po vyše pol roku v riadiacej funkcii som ovplyvňovala úspešnosť napĺňania cieľov v krízových týždňoch, resp. mesiacoch počas prvej vlny epidémie Covid-19, ale rozmýšľala som aj nad tým, ako nastaviť spolupatričnosť kolektívu a jeho schopnosť zvládať nové výzvy v budúcnosti, čo sa nám s odstupom času aj darí. Počas dištančného vzdelávania sa učitelia, rodičia, žiaci s dôverou obracali s rôznymi otázkami a problémami na vedenie školy. Návrat žiakov do školy bol pre nás ako vedenie školy vždy zložitý a časovo náročný (časté úpravy rozvrhov, poskytovanie adaptačného vzdelávania pre žiakov po online vzdelávaní, zabezpečovanie vyučovania pre kritickú infraštruktúru, vypracovanie harmonogramov preberania samotestov na školách, plnenie mnohých ďalších opatrení), najmä keď škola nemala často dostatok personálneho zabezpečenia v čase častých zmien z dôvodu aj karanténnych opatrení a pracovnej neschopnosti učiteľov.

(2) V čase, keď v spoločnosti prevláda neistota a obavy spojené s koronavírusom, všetci doma, ale aj na pracovisku citlivo reagujú na akékoľvek zmeny. Táto neistota sa prenáša aj do klímy na pracovisku v našej škole. Priaznivá klíma medzi zamestnancami priamo súvisí so psychickou pohodou, ktorá je zodpovedná za lepšiu koncentráciu zamestnanca pri plnení pracovných úloh a lepšiu produktivitu práce. Izolácia v pracovnom kolektíve neprospieva ani jednotlivcovi ani celej pracovnej skupine.

Je potrebné sa venovať medziľudským vzťahom, lebo dobré vzťahy medzi spolupracovníkmi vytvárajú lepšie pracovné výsledky, umožňujú dosahovanie stanovených cieľov a efektívnejšie plnenie pracovných úloh.

(3) Uvedomujem si, že mojou slabou stránkou je nedostatočná individuálna komunikácia so všetkými zamestnancami. Keďže zažívame mimoriadne náročné obdobie spôsobené šírením koronavírusu, uvedomujem si, že pri návale povinností, ktoré v tomto období majú všetci riaditelia škôl na Slovensku, túto stránku riadiacej práce zanedbávam. Budem sa jej po skončení pandémie viac venovať a určite si nájdem čas vypočuť každého zamestnanca, pochopiť ich problémy, s ktorými sa pri svojej práci stretávajú.

Komunikácie a líderstvo v tíme

(1) Naša škola je špecifická tým, že teoretické vzdelávanie prebieha v dvoch budovách a odborný výcvik sa realizuje v závislosti podľa učebných odborov na troch samostatných pracoviskách praktického vyučovania v rôznych častiach mesta. Dôsledkom toho je, že pedagogickí zamestnanci nie sú v každodennom kontakte, sú viac izolovaní, a preto je veľmi dôležitá koordinácia činnosti predmetových komisií, komunikácia medzi kolegami v rámci predmetovej komisie, ako i medzi kolegami z rôznych predmetových komisií a vedením školy. Naša škola využíva pri komunikácii školské informačné systémy, ktorých veľkou výhodou je rýchlosť, okamžitá dostupnosť informácií, ale vyslovujem názor, že zároveň elektronická komunikácia podmieňuje istým spôsobom izol

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály