Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Smernica č. 49/2023 o organizovaní športového výcviku a kurzu pohybových aktivít v prírode

Dátum: Rubrika: Z legislatívy

MŠVVaM SR vydalo Smernicu č. 49/2023 o organizovaní športového výcviku a kurzu pohybových aktivít v prírode. Smernica nadobudla účinnosť 15. januára 2024. Aktivity sa organizujú v súlade so ŠkVP.

Výcvik a kurz (rozsah sa uvádza počtom hodín, hodina trvá najviac 45 minút) sa organizujú ako: plavecký výcvik a plavecký kurz, lyžiarsky výcvik a lyžiarsky kurz, snoubordingový výcvik a snoubordingový kurz, korčuliarsky výcvik a korčuliarsky kurz, výcvik splavovania (len v ZŠ) a kurz splavovania; cyklistický výcvik a cyklistický kurz; výcvik turistiky (len v ZŠ) a kurz turistiky; lezecký výcvik a lezecký kurz.

Personálne zabezpečenie tvorí: kvalifikovaná osoba – pedagogický zamestnanec školy, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady na vyučovanie predmetu TŠV; pedagogický alebo odborný zamestnanec školy, ktorý absolvoval špecializačné [1] alebo inovačné vzdelávanie [2] v oblasti príslušného športu; školský špecialista vo výchove a vzdelávaní, [3] ktorý vykonáva činnosti v oblasti rozvoja športových zručností žiakov a získavania základov konkrétneho druhu športu v súlade so ŠkVP, alebo fyzická osoba s odbornou spôsobilosťou na výkon odbornej činnosti tréner alebo odbornej činnosti inštruktor športu [4] v oblasti príslušného športu, ak škola zabezpečí príslušný počet pedagogických zamestnancov v rozsahu podľa osobitného predpisu [5] a osoba, ktorá zabezpečuje zdravotnú starostlivosť [6] počas výcviku/kurzu, ak sa v organizujú ako pobyt. Personálne zabezpečenie môže tvoriť aj ďalšia dospelá osoba, ktorá je so školou v pracovnoprávnom vzťahu alebo má so školou na tento účel uzatvorenú zmluvu o dobrovoľníckej činnosti.

Vedúci výcviku/kurzu (pedagogický/odborný zamestnanec poverený riaditeľom; resp. riaditeľ školy), zodpovedá za dodržiavanie bezpečnostných a organizačných pokynov. Deti a žiaci sa počas výcviku delia do družstiev. Družstvo vedie vedúci družstva.

Náklady možno uhradiť z príspevku zákonného zástupcu, príspevku na výchovu a vzdelávanie detí materských škôl, príspevku na kurz pohybových aktivít v prírode, finančných prostriedkov školy, združenia rodičov, sponzorského príspevku alebo z iných zdrojov. Ak náklady prevyšujú objem finančných prostriedkov, rozdiel v pomernej sume na dieťa/žiaka uhrádza zákonný zástupca. Personálnemu zabezpečeniu [7] sa náklady uhrádzajú z finančných prostriedkov školy. Pri poskytovaní náhrad výdavkov a iných plnení vyslaným zamestnancom školy sa postupuje podľa osobitného predpisu. [8] Výstroj dieťaťa/žiaka na výcvik/kurz zabezpečuje zákonný zástupca, ak je výstroj pre príslušný druh výcviku/kurz potrebná.

Škola plánuje výcvik/kurz po dohode so zriaďovateľom podľa podmienok školy. Organizuje ho formou dennej dochádzky alebo ako pobyt.

Plán organizačného zabezpečenia obsahuje najmä:

  • názov školy;
  • miesto a termín konania výcviku/kurzu s uvedením adresy objektu, v ktorom sa uskutočňuje;
  • meno a priezvisko vedúceho výcviku alebo vedúceho kurzu;
  • zoznam osôb, ktoré tvoria personálne zabezpečenie výcviku/kurzu s ich pracovným zaradením s uvedením počtu zamestnancov školy a ostatných osôb;
  • harmonogram služieb vyslaných zamestnancov vrátane nočných služieb a harmonogram práce nadčas vyslaných zamestnancov, ak ide o pobyt;
  • počet tried a počet vyslaných detí/žiakov v triedach; zoznam zúčastnených detí/žiakov s uvedením kontaktu na účely komunikácie so zákonným zástupcom;
  • ak je to potrebné aj dôležité informácie o individuálnych potrebách dieťaťa/ žiaka;
  • organizáciu činnosti počas výcviku/kurzu;
  • finančné zabezpečenie a spôsob úhrady nákladov za výcvik/kurz;
  • zabezpečenie dopravy s uvedením názvu a sídla dopravcu a obsahuje aj kópiu dokladu o oprávnení na vykonávanie činnosti dopravcu osôb, [9] času odchodu na výcvik alebo kurz a späť, ak sa doprava zabezpečuje.

Ak sa výcvik/kurz uskutočňuje ako pobyt, riaditeľ školy najneskôr 30 kalendárnych dní pred uskutočnením požiada príslušný RÚVZ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály