Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Program EÚ - Erazmus+

Dátum: Rubrika: Vzdelávanie

Erasmus+ je program EÚ v oblastiach vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu na obdobie 2021 – 2027. Kľúčové oblasti sú pre občanov oporou v ich osobnom aj profesijnom rozvoji. Vysokokvalitné inkluzívne vzdelávanie, odborná príprava a neformálne vzdelávanie poskytujú mladým ľuďom vo všetkých vekových skupinách kvalifikácie a zručnosti potrebné na ich zmysluplnú účasť na živote v demokratickej spoločnosti, medzikultúrne porozumenie a úspešný prechod na trh práce. Erasmus+ posilňuje úsilie o zvýšenie počtu príležitostí ponúkaných väčšiemu množstvu účastníkov a širšiemu okruhu organizácií. Zameriava sa na kvalitatívny vplyv a prispieva k vzniku inkluzívnejších, súdržnejších, ekologickejších spoločností pripravených na digitálne technológie.

Študovať, učiť sa a pracovať istý čas v zahraničí by sa malo stať bežnou praxou a hovoriť okrem materinského jazyka ešte dvomi ďalšími jazykmi by malo byť normou. Program Erazmus+ je kľúčovým prvkom podpory cieľov európskeho vzdelávacieho priestoru, akčného plánu digitálneho vzdelávania na roky 2021 – 2027, stratégie EÚ pre mládež a pracovného plánu EÚ pre šport. Pandémia COVID-19 odhalila, že prístup k vzdelávaniu sa viac než kedykoľvek predtým ukazuje ako zásadný na zabezpečenie rýchlej obnovy a zároveň podporuje rovnaké príležitosti pre všetkých. V rámci procesu obnovy program Erasmus+ rozširuje inkluzívny rozmer. Podporuje príležitosti na osobný, spoločensko-vzdelávací a profesijný rozvoj ľudí v Európe, cieľom je nikoho nevynechať. S cieľom zvýšiť kvalitatívny vplyv akcií a zabezpečiť rovnosť príležitostí sa programom lepšie a vo väčšej miere oslovia ľudia rôzneho veku z rôznych kultúrnych, sociálnych a ekonomických prostredí. Nesmierne dôležitým cieľom je priblížiť program ľuďom s nedostatkom príležitostí vrátane ľudí so zdravotným postihnutím a migrantom, ako aj občanom EÚ, ktorí žijú vo vzdialených regiónoch, resp. čelia sociálno-ekonomickým ťažkostiam. Program Erasmus+ patrí k najzreteľnejším úspechom Európskej únie. Vychádza z výsledkov vyše 30-ročnej tradície európskych programov v oblastiach vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu, ktoré mali vnútroeurópsky rozmer, ako aj rozmer medzinárodných partnerstiev.

Hlavnými prvkami programu Erasmus+ na roky 2021 – 2027 sú:

  • Inkluzívny Erasmus+ viac príležitostí dostanú ľudia s obmedzenými príležitosťami vrátane ľudí s rozmanitým kultúrnym, sociálnym a hospodárskym zázemím, ľudia žijúci vo vidieckych a odľahlých oblastiach. Novinky zahŕňajú individuálne a triedne výmeny pre žiakov a mobilitu pre vzdelávajúcich sa dospelých. Vďaka malým partnerstvám a využívaniu zjednodušených grantov bude pre menšie organizácie (školy, mládežnícke združenia a športové kluby) jednoduchšie podať žiadosť. Program bude mať aj medzinárodnejší charakter (spolupráca s tretími krajinami) a bude vychádzať z úspešných výmenných projektov a projektov spolupráce predchádzajúceho programu, ktoré sa teraz rozšíria aj o sektory športu a odborného vzdelávania a prípravy.
  • Digitálny Erasmus+ pandémia zdôraznila potrebu urýchliť digitálnu transformáciu systémov vzdelávania a odbornej prípravy. Program podporí rozvoj digitálnych zručností v súlade s akčným plánom digitálneho vzdelávania. Poskytne kvalitnú digitálnu odbornú prípravua výmenyprostredníctvom platforiem (eTwinningSchool Education Gateway a Európsky portál pre mládež) a podporí stáže v digitálnom sektore. Nové digitálne formáty (kombinované intenzívne programy) umožnia striedať krátkodobú fyzickú mobilitu s dištančným vzdelávaním a online tímovou prácou. Zavedením európskej študentskej karty sa vykonávanie programu ešte viac zdigitalizuje a zjednoduší.
  • Zelený Erasmus+ – v súlade s Európskou zelenou dohodou program ponúkne finančné stimuly účastníkom, ktorí využívajú udržateľné druhy dopravy. V rámci programu sa bude investovať do projektov podporujúcich informovanosť o environmentálnych otázkach, ktoré uľahčujú výmeny v súvislosti s problematikou zmierňovania klimatickej krízy.
  • Erasmus+ pre mladých ľudí iniciatíva DiscoverEU sa stáva neoddeliteľnou súčasťou programu. Poskytuje 18-ročným možnosť získať železničný preukaz, s ktorým môžu cestovať po Európe, spoznávať iné kultúry, stretávať sa s ďalšími Európanmi. V rámci programu sa budú podporovať príležitosti na výmenu a spoluprácu formou nových aktivít zameraných na účasť mladých ľ
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály