Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Atestácie pedagogických a odborných zamestnancov

Dátum: Rubrika: Personalistika

V článku sa venujeme prvej a druhej atestácii pedagogickýchzamestnancov a odborných zamestnancov z hľadiska platnej legislatívy, najmä zákona č. 138/2019 Z. z. Uvádzame podmienky pre vykonanie prvej a druhej atestácie, na príkladoch upozorníme na časté chyby vyskytujúce sa v praxi pri ich zaraďovaní do kariérových stupňov. Je dôležité orientovať sa v téme z hľadiska zamestnanca, ale aj zamestnávateľa. Zamestnanec získa prehľad o možnostiach pre svoj rozvoj. Z hľadiska zamestnávateľa sú dôležité informácie o tom, ku ktorému stupňu vzdelania, či ku ktorej kategórii sa atestácia viaže, a to pre potreby zaradenia zamestnanca do platovej triedy.

Základným právnym predpisom, ktorý pojednáva o atestáciách je zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 138/2019 Z. z.“).  Tento právny predpis je účinný od 1. septembra 2019 a zrušil dovtedy platné predpisy, napr.:

Atestácia a atestačná skúška

Získaniu atestácie predchádza predatestačné vzdelávanie, o ktorom pojednáva  § 53 a 54 zákona č. 138/2019 Z. z., kde hovorí: Cieľom predatestačného vzdelávania je získanie profesijných kompetencií na zaradenie do vyššieho kariérového stupňa.“ Program schválený MŠVVaŠ SR v rozsahu najmenej 20 hodín poskytuje atestačná organizácia. Vzdelávanie je ukončené obhajobou záverečnej prezentácie, o ktorej je vyhotovený protokol a na základe protokolu je vydané osvedčenie o predatestačnom vzdelávaní.

Náležitosti protokolu aj osvedčenia definuje zákon č. 138/2019 Z. z. O atestácii pojednáva § 59 až 62 zákona č. 138/2019 Z. z.: „Atestácia je štátne overenie profesijných kompetencií vymedzených profesijným štandardom pre príslušnú kategóriu a podkategóriu pedagogického zamestnanca a príslušnú kategóriu odborného zamestnanca, pre príslušný kariérový stupeň, získaných vzdelávaním, sebavzdelávaním alebo výkonom pracovnej činnosti.“

Na to, aby mohol pedagogický alebo odborný zamestnanec vykonať atestáciu, musí:

  1. Spĺňať kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii/podkategórii.
  2. Mať požadovaný stupeň vzdelania (úplné stredné odborné vzdelanie, ak ide o prvú atestáciu, alebo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ak ide o druhú atestáciu).
  3. Pre zaradenie do vyššieho kariérového stupňa mať aj požadovanú dĺžku zaradenia v nižšom kariérovom stupni. Kariérový stupeň pedagogický/odborný zamestnanec s 1. atestáciou najskôr po piatich rokoch od zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický/odborný zamestnanec, kariérový stupeň pedagogický/odborný zamestnanec s 2. atestáciou najskôr po piatich rokoch od zaradenia do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou alebo odborný zamestnanec s prvou atestáciou.

Podľa § 60 zákona č. 138/2019 Z. z. sa atestácia „... skladá z prípravy na atestačnú skúšku, ktorou je posúdenie atestačného portfólia a doplnenie atestačného portfólia, obhajoby atestačného portfólia a atestačnej skúšky.“

Na prípravu a vykonanie atestác

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály