Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zdravé stravovanie počas Vianoc

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Prvý krokom je neprejedať sa, konzumovať pokrmy radšej častejšie v menších porciách a nerobiť si zbytočne veľké zásoby potravín. Sladké recepty možno pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy (namiesto bielej múky použite špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú). 

Cukor možno nahradiť medom, koláče si osladiť usušeným ovocím. Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, ktorý potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Rovnako stačí do zlatista vyprážať aj zemiaky. Predtým ich namočte na niekoľko minút do teplej slanej vody, zníži sa tým množstvo cukru, z ktorého sa tvorí akrylamid.

Zdravšie možno pripraviť aj jedlá z mäsa, predovšetkým treba menej soliť. Tradičný zemiakový šalát zahustite namiesto majonézy bielym jogurtom. K mäsu si doprajte veľa zeleniny, dá sa upraviť na mnoho spôsobov. Počas sviatočných dní vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou /krátené/.

Zdroj a celé znenie príspevkuhttps://bit.ly/2BmOdEy


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov