Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh rozšírenia pomoci pre žiakov na školách prostredníctvom pomocných vychovávateľov

Kategória: Aktuality

Návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Zuzany ZIMENOVEJ na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, bol 6.11. doručený do NR SR. 

Cieľom návrhu je rozšíriť možnosti pomoci pre žiakov na školách prostredníctvom pomocných vychovávateľov.

Na Slovensku pribúda detí, ktoré majú rôzne poruchy učenia a správania alebo iné ťažkosti s učením sa a so začleňovaním sa do kolektívu spolužiakov. Na tieto problémy narážajú najmä žiaci so zdravotným znevýhodnením a žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale nepriaznivé okolnosti môžu neraz ovplyvniť vzdelávacie výsledky a správanie aj tzv. bežných žiakov, ktorí nie sú zaradení medzi žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Predložený návrh zákona umožňuje zaviesť do školského systému v procese výučby ďalšiu pracovnú pozíciu – pomocného vychovávateľa, ktorá môže byť finančne menej náročná ako pozícia asistenta učiteľa, u ktorého sa predpokladá vysokoškolské vzdelanie a pedagogická kvalifikácia. Návrhom sa zároveň vytvárajú predpoklady pre pôsobenie pomocných vychovávateľov v školách aj bez toho, aby na ich činnosť museli byť vynaložené verejné prostriedky. Ak s tým prejaví pomocný vychovávateľ súhlas, bude možné jeho pôsobenie na báze dobrovoľníckej činnosti tak, ako to upravuje osobitný zákon. Predpokladaným pozitívnym dopadom zavedenia pomocných vychovávateľov do školského systému je zabezpečenie potrebného podporného servisu pre žiakov a učiteľov na vyučovaní aj popoludní v školských kluboch. Zároveň sa predpokladá aj celkové zníženie počtu žiadostí škôl o kvalifikovaných asistentov učiteľa, keďže si školy budú môcť vybrať, aký typ podpory pre svojich žiakov a učiteľov potrebujú.

Legislatívny proces v Národnej rade Slovenskej republiky


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov