Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Pracovná náplň zamestnancov školstva

Kategória: Aktuality

Vyberáme z časti Riadenie školy

Otázka:

Hlavný kontrolór mesta pri kontrole v škole (kontrola nebola zaradená do plánu kontrolnej činnosti mesta a kontrolór nepredložil riaditeľovi školy ani poverenie zriaďovateľom) zistil, že riaditeľ školy nemá v osobnom spise určenú pracovnú náplň. Požiadal riaditeľa školy, aby si ju vypracoval sám a predložil ju zriaďovateľovi. Zamestnávateľ žiada od novoprijatých zamestnancov, aby si sami vypracovali pracovnú náplň. Má tento postup oporu v zákone?

Odpoveď:

Pri výkone kontroly je kontrolný orgán  povinný predložiť kontrolovanému subjektu poverenie na výkon kontroly.

V súčasnosti žiadny právny predpis neukladá zamestnávateľovi povinnosť vypracovať pre svojich zamestnancov pracovnú náplň. Zamestnávateľ je povinný uviesť druh práce a jeho stručnú charakteristiku v pracovnej zmluve zamestnanca. Vypracovanie pracovnej náplne pre zamestnancov je  len možnosťou zamestnávateľa, nie jeho povinnosťou. V pracovnej náplni môže zamestnávateľ bližšie konkretizovať druh práce, ktorý má zamestnanec dohodnutý v pracovnej zmluve, ale postačí, ak zamestnávateľ druh práce, ktorú má zamestnanec u zamestnávateľa vykonávať a jeho stručnú charakteristiku, uvedie  v pracovnej zmluve zamestnanca.

Ak sa zamestnávateľ rozhodne, že svojim zamestnancom bude vyhotovovať aj pracovné náplne, je to povinnosťou zamestnávateľa, nie zamestnanca.

Zamestnávateľ nemôže od svojich zamestnancov žiadať, aby si vypracovávali svoje pracovné náplne. Pracovné náplne zamestnancovi vyhotovuje jeho priamy nadriadený zamestnanec.

Právne úkony voči riaditeľovi školy vykonáva štatutárny orgán zriaďovateľa, t. j. starosta obce, takže pracovnú náplň riaditeľovi školy má vypracovať zriaďovateľ. Zriaďovateľ nemôže žiadať od riaditeľa školy, aby si vypracoval svoju pracovnú náplň a riaditeľ školy nie je povinný svoju pracovnú náplň vypracovať a predložiť zriaďovateľovi. Poznamenávam, že činnosti a povinnosti riaditeľa školy upravujú právne predpisy (zákon č. 596/2003 Z. z.; zákon č. 317/2009 Z.z.).

Odporúčame publikácie v našom Eshope

Zriaďovateľ školy - práva, povinnosti, kompetencie 

Zriaďovateľ školy - práva, povinnosti, kompetenciePublikácia „Zriaďovateľ školy a školského zariadenia – práva, povinnosti, kompetencie“ doplňuje a kompletizuje už vydané príručky, ktoré sa všeobecne venovali problematike riadenia a ekonomiky školy a školského zariadenia či špeciálne konkrétnym typom školských inštitúcií v rámci regionálneho školstva. Príručka je určená pre všetkých zriaďovateľov, ale aj pre riaditeľov a manažmenty škôl a školských zariadení, ktorí s dôverou môžu po nej siahnuť s vedomím, že v nej nájdu odpovede na svoje otázky. 

Riadenie školy - organizácia a manažment 

Riadenie školy a školského zariadeniaPodmienkou efektívneho fungovania výchovnovzdelávacieho zariadenia je osvojenie si moderných manažérskych metód zo strany riaditeľa. Autorka zvolila formu prezentácie poznania aplikáciou jednotlivých ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov v praxi v podobe praktických ukážkok a odporúčaní. Kniha ponúka 29 príkladov, 22 upozornení, 22 otázok a odpovedí, 22 vzorov a 18 odporúčaní riešenia situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť. Poslúži všetkým riadiacim pracovníkom v oblasti školstva a vzdelávania v každodennej rozhodovacej praxi ako aj všetkým ostatným, ktorým záleží na efektívnosti a prosperite vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. 

Ekonomické minimum hlavného kontrolóra

Ekonomické minimum hlavného kontrolóra, 2. aktualizované vydanieDruhé aktualizované vydanie publikácie Ekonomické minimum hlavného kontrolóra bolo doplnené o nové poznatky z praxe. Publikácia sebe spája cenný mix najdôležitejších poznatkov, praktických príkladov, návodov na správnu aplikáciu právnych predpisov, upozornení a odporúčaní, ktoré hlavní kontrolóri pri svojej kontrolnej činnosti najčastejšie potrebujú. Zdieľané informácie sú o to cennejšie, že ich prináša hlavná kontrolórka Ing. Ingrid Konečná Veverková, odborníčka, ktorá prostredníctvom tejto publikácie odovzdáva hlavným kontrolórom vedomosti, skúsenosti a znalosti, nadobudnuté počas svojej dlhoročnej praxe. Kniha je určená špeciálne pre hlavných kontrolórov miest a obcí a pomôže im zorientovať sa v špecifickej odbornej problematike súvisiacej nielen s kontrolou územnej samosprávy, ale aj s jej fungovaním, riadením a financovaním.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov