Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Konferencia Škola pre každého - škola na každý deň

Kategória: Aktuality

15. októbra sa pedagógovia Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade podelili s vyše 60 riaditeľmi škôl v rámci celého Slovenska so systémom a skúsenosťami, ktoré získali počas 5 rokov pri experimentálnom overovení projektu Škola pre každého - škola na každý deň. 

Riaditeľka školy, PaedDr. Viera Grohová je presvedčená, že "21. storočie je storočím znalostného veku. Nastal čas pre zmenu paradigmy nazerania na školu, v ktorej sa musí stať prioritou sledovanie úrovne poznávania detí/žiakov, rodičov i učiteľov - vyplývajúce z podstaty jej vnútra, lebo fungovanie hlavne na základe vonkajších pokynov sa ukazuje ako neefektívne"

V škole sa zamerali na procesy, ktoré majú základ vo výchove postavenej na hodnotách, ktorých identifikovanie slúži ako podklad na formuláciu vlastných cieĺov. Kurikulum spočíva v tvorbe charakteristík obsahových rámcov pre jednotlivé ročníky, pričom rešpektuje obsah štátnych dokumentov. Projektovanie pedagogických situácií sa uskutočňuje podľa revidovanej Bloomovej taxonómie, pričom výučba prebieha pomocou kognitívno-komunikačného modelu. Pedagógovia tejto školy chápu proces výučby ako proces sociálnej interakcie medzi učiteľom a žiakom. 

Organizačnými zložkami Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade sú základná škola s materskou školou, základná umelecká škola a jej súčasťou je aj školský klub detí. Je to škola s celodennou starostlivosťou, ktorá ráno vzdeláva a popoludní umožňuje deťom tvorivú sebarealizáciu. Podľa slov riaditeľky školy: "rozvoj potenciálu možno dosiahnuť dlhodobým investovaním do diagnostiky dieťaťa/žiaka a postupne si tvoriť o ňom profilové portfólio, ktoré škole aj rodine umožní motivovať a sprevádzať dieťa na ceste za poznaním, dokázať si na tejto ceste nastaviť zrkadlo, využívať nástroje umožňujúce identifikovať rozvojové potreby školy ako základ pre budovanie jej kultúry na hodnotách, z iniciatívy a vôle detí/žiakov, rodičov, pedagógov."

Účastníci konferencie mali možnosť nahliadnuť do tried, byť súčasťou vyučovacích hodín, pozorovať správanie detí v podmienkach sprevádzania ich pedagógov. 

Ďalšie informácie:


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov