Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vylúčenie žiaka zo školy

Publikované: Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

Otázka:

Synovec navštevuje 7. ročník základnej cirkevnej školy. Doposiaľ nemal v škole problémy. Pred mesiacom napísal spolužiačke sms, aby vypadla z ich triedy, lebo nezapadla do kolektívu. Bol voči nej vulgárny. Rodičia dievčaťa to vyhodnotili ako kyberšikanu a nahlásili to vedeniu školy. Dohodli sa, že to dorieši polícia. Momentálne prebieha vyšetrovanie, synovec mal výsluch na polícii, bol predvolaný k psychologičke. Včera nám bolo doručené rozhodnutie o vylúčení žiaka za hrubé porušenie školského poriadku. Možno vylúčiť žiaka, ktorý plní povinnú školskú dochádzku? Dodržala škola všetky zákonné postupy riešenia problému? 

Odpoveď:

Pri odpovedi na Vašu otázku sa vynára niekoľko súvislostí, ktoré môžu mať dopad na situáciu  žiaka, prípadne jeho rodičov (zákonných zástupcov) v súvislosti s vydaným rozhodnutím o vylúčení  zo školy. Ustanovenie § 19 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) pojednávajúci o povinnej školskej dochádzke detí má za cieľ zdôrazniť a chrániť právo každého dieťaťa na vzdelanie. Všetky zmluvné štáty Dohovoru o právach dieťaťa sa zaviazali, že budú zavádzať pre všetky deti povinné a bezplatné vzdelávanie.

Podľa článku 42 ods. 1 zákona č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky (ďalej len „Ústava“) garantuje, že: „Každý má právo na vzdelanie. Školská dochádzka je povinná. Jej dĺžku po vekovú hranicu ustanoví zákon.“ Znamená to, že právo na vzdelanie je Ústavou priznané každému bez ohľadu na pohlavie, rasu, národnosť, vierovyznanie. Školská dochádzka sa ustanovuje ako povinná a jej dĺžka sa určuje školským zákonom. „Ak sa žiak previní proti školskému poriadku, možno mu udeliť napomenutie alebo pokarhanie  od triedneho učiteľa, majstra  odbornej výchovy, pokarhanie od riaditeľa, podmienečné vylúčenie alebo vylúčenie“ (podľa § 58 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z.).

V základnej škole nemožno uplatniť výchovné opatrenie, ktorým je podmienečné vylúčenie aleb vylúčenie žiaka zo školy.

Toto výchov

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk