Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Výzvy

Slovnaft a Stredoeurópska nadácia - Talenty novej Európy

Kategória: Výzvy

Talentované deti a mladí ľudia sa môžu do 25. februára 2019 už po dvanásty raz prihlásiť do grantového programu Talenty Novej Európy. Grantový program Talenty Novej Európy je určený pre všetkých od 8 – 25 rokov, ktorí vynikajú svojím talentom a chcú aj naďalej napredovať v oblasti umenia, vedy alebo športu.

Finančnú podporu môžu využiť na zakúpenie hudobného nástroja, športového výstroja alebo vedeckého vybavenia, či na účasť na súťažiach, workshopoch a kurzoch, kde prezentujú nielen seba, ale aj Slovensko. Mnohé z nich sa totiž konajú v zahraničí a pre mnohé rodiny s nadanými deťmi je účasť na týchto podujatiach finančne náročná. Aj z tohto dôvodu vidia Slovnaft a Stredoeurópska nadácia veľký význam v podpore talentov, ktoré už teraz dosahujú vynikajúce výsledky.

V 11. ročníku Talentov Novej Európy bol podporený aj 24-ročný Dominik Bari, ktorého Americká filmová akadémia posunula s jeho dokumentom Oymyakon medzi top 80 najlepších dokumentov na svete, a kvalifikoval sa tak na Oscara. Týždeň strávil na najchladnejšom obývanom mieste našej planéty, kde namerali najnižšiu teplotu -71,2°C.

„Pre nás je veľmi inšpirujúce sledovať, čo všetko sú títo mladí ľudia schopní zvládnuť pri napĺňaní svojich vízií. To, že sa im darí, nám dáva motiváciu pokračovať v programe naďalej,“ uviedla Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Podporený bol aj 16-ročný Ondrej Vrábel, ktorý vyvinul aplikácie pre deti so špeciálnymi potrebami a tieto počítačové Pinf hry prezentoval na medzinárodnom fóre v Singapure. V súčasnosti je dostupných už 23 hier v 13 jazykoch a na Slovensku ich používajú približne v 1500 domácnostiach.

„Naším dlhodobým zámerom je podporovať tých, ktorí majú šancu uspieť aj v medzinárodnej konkurencii. Vieme, aké je to náročné, keďže patríme medzi top exportérov na Slovensku. Veríme, že cez granty prispievame nielen k rozvoju výnimočných talentov, ale aj k vytváraniu pozitívneho imidžu našej krajiny,“ povedal Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Celkovo bolo v rámci grantovému programu Talenty Novej Európy podporených už 350 mladých talentov, medzi ktorých sa prerozdelilo takmer 720 000 eur. V minulom ročníku bolo zo 185 prihlásených podporených 54 detí a mladých ľudí, z toho 30 v športe a zvyšných 24 v oblasti vedy a umenia.

Viac informácií k programu Talenty Novej Európy nájdete na www.tne.sk


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív výziev