Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Predmety sporu v školskom prostredí

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

V príspevku poukazujeme na možné predmety sporu v školskom prostredí a upozorňujeme na faktory, s ktorými  treba v zmierovacom konaní počítať. V reflexii najčastejších tém otvárame priestor pre diskusiu o možných riešeniach na úrovni riadenia manažmentu škôl. 

Ak berieme do úvahy, že v konflikte sa stretávajú protichodné alebo rozporuplné názory, ktoré si konkurujú, konfrontujú sa, vzájomne sa vylučujú, je dobré predpokladať, s akými predmetmi sporu v školskom prostredí sa môžeme stretnúť. 

Zamestnávateľ a zamestnanec

Vstup do pracovného pomeru nie je vždy len vecou dodržiavania pracovnej zmluvy a podmienok stanovených v opise pracovnej činnosti. Dôležité sú vzájomné očakávania, teda výmena vkladov a podnetov medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ich dodržiavanie i starostlivé zvažovanie sa viaže na hodnotové kritériá, na ktorých sme vyrastali a vnútorné zásady, ktoré sme prijali. Pochvala, povzbudenie, poďakovanie môžu byť dobrý stimulom motivácie hodnotenia výkonu. Očakávame i primeraný zárobok, istotu práce, zamestnanecké zľavy, sociálne výhody, podľa možností flexibilný pracovný čas. Nezanedbateľnými želaniami ostáva i udržanie si spoločenského postavenia, vážnosti, prijatie vyššej funkcie. Ti

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk