Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Nepriatelia zmien v prostredí školy

Kategória: Mediácia Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

Aj líder školy môže podľahnúť klamnej ilúzii, že zmeny a diskusie o budúcnosti školstva sa ho netýkajú, že kvalita školy je na najvyššej možnej úrovni a učitelia si svoju prácu vykonávajú najlepšie, ako vedia. Môže mať pocit, že najväčším problémom školstva je nedostatočne ohodnotený učiteľ a v rovnakej miere môže túžiť po rutinnej práci vedúceho pedagogického zamestnanca v bezpečnom prostredí.

Najväčšími nepriateľmi zmien v prostredí školy je:

  • falošný pocit sebauspokojenia smerujúci k stagnácii, k absencii vnímania príležitostí a hrozieb,
  • klamný pocit naliehavosti prejavujúci sa v množstve nezmyselných aktivít oberajúcich učiteľov o koncentrovanú silu na potrebné veci.

(podľa Kotter, J. 2008. Pocit naliehavosti – zavádzanie zmien v rámci organizácii, str. 8-9 – upravené pre potreby škôl)

Vlastné sebauspokojenie

Pocit vlastného sebauspokojenia, že škola má dobré meno, šikovných učiteľov, dostatočný počet žiakov, ktorých normatív vykryje náklady a schopných rodičov, ktorých záujem sa sústredí na známky potomka, je pre lídra školy nebezpečný. Ak sa podcení jeho sila, dôsledky sa prejavia v postupne sa zhoršujúcej klíme školy.

Príčinou straty záujmu môžu byť úspechy získané v minulosti a tendencia nechať sa unášať dobrou povesťou školy. Niekde prevláda aj strach z neznámeho. Lídri škôl môžu byť spokojní so zabehnutým chodom vecí.

Ak máme pocit sebauspokojenia, sme presvedčení, že žiadne zmeny nie sú nevyhnutné. Nevenujeme dostatočne pozornosť novým príležitostiam a nevnímame ich silu. Toto uvažovanie je z hľadiska pozitívnych zmien v prostredí školy nebezpečné.

Dôsledkom býva nečinnosť. Objavuje sa ľahostajnosť zvyšuje sa arogancia kompetentných voči tým, ktorí cítia potrebu zmeny, ale na jej presaden

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk