Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Mediácia

Komunikačné bariéry

Kategória: Mediácia Autor/i: JUDr. Dagmar Tragalová

Psychika človeka, jeho osobnosť, stereotypy v správaní, spôsob spracovania informácii sú zodpovedné za komplikácie v komunikácii. Vonkajšie bariéry súvisia aj s prostredím, v ktorom komunikácia prebieha, témou komunikácie, prítomnosťou iných osôb v konflikte, ale aj pri interpretovaní informácii. Za istých okolnosti sa môže komunikácia skomplikovať a v dôsledku toho dochádza k nedorozumeniam. Vytvárajú sa komunikačné bariéry, ktoré bránia v komunikácii, sú prekážkou vytvárania pozitívnych vzťahov, komplikujú vzájomnú alebo skupinovú komunikáciu. Komunikácia viazne a nerozvíja sa.

Nátlakhrozby a vydieranie cítime vtedy, ak sa partner v komunikácii snaží „prinútiť“ nás prijať jeho rozhodnutie, alebo urýchliť to naše. Prestane aktívne počúvať a zvolí pozičný prístup k rozhovoru.

Skresľovanie informácií, málo informácií, žiadne informácie využíva ako spôsob nepovedať celú pravdu, na zľahčovanie určitých skutočností. 

Nevhodná interpretácia, príkazy, arogancia, direktívny tón vnímame ako neúctu k našej osobe. Komunikácia tu oveľa viac závisí od paralingvistického prejavu, ktorý vnímame ako prekážku v tvorbe dohody.

Nevhodný prenos informácii, vzbudzovanie pocitu viny, manipulácia môže spôsobiť uza

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk