Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vyznačenie právoplatnosti rozhodnutia v školstve

Publikované: Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

 Na rôznych vzdelávaniach sa stretávam s rôznym názorom na vyznačovanie právoplatnosti rozhodnutia v školstve, napr. Rozhodnutie o prijatí žiaka do základnej školy. Po vydaní rozhodnutia treba vyznačiť jeho právoplatnosť? Aj v prípade, ak sa žiadosti vyhovelo? Ako treba postupovať (aj v súvislosti s praxou elektronických schránok)? 

 

Riaditeľ základnej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obce alebo okresného úradu v sídle kraja (mimo riaditeľa cirkevnej školy a riaditeľa súkromnej školy) ako príslušný správny orgán vykonávajúci štátnu správu v prvom stupni podľa § 5 ods. 3 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) rozhoduje o prijatí žiaka do školy, čiže vydáva rozhodnutie (individuálny správny akt, ktorým riaditeľ školy rozhoduje o právach a povinnostiach žiaka, preto nemôže byť vydané hromadne), (v tomto čase už elektronicky podľa zákona o e-Governmente).

Právoplatnosť rozhodnutia

Na otázku, či je potrebné vyznačiť právoplatnosť rozhodnutia i v prípade, ak sa žiadosti vyhovelo, odpovedáme:

Rozhodnutie o prijatí žiaka do základnej školy podľa § 5 ods. 3 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. je vydané v režime správneho konania (právny proces v oblasti verejnej správy, v ktorom sa na konkrétny prípad aplikuje právna norma hmotného práva), to znamená, že sa na neho vzťahuje zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (Správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 71/1967 Zb. (Správny poriadok)"). Z toho vyplýva, že každé rozhodnutie (teda i rozhodnutie o prijatí žiaka do školy, ktorým sa vyhovelo zákonným zástupcom žiaka na základe žiadosti) vydané riaditeľom školy po nadobudnutí právoplatnosti, má mať na rozhodnutí vyznačenú právoplatnosť podľa § 52 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. (Správny poriadok)).

Tu vyvstáva ďalšia otázka: „Kedy je rozhodnutie právoplatné (k

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk