Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

VOĽBY a VÝBEROVÉ KONANIE - Uplynutie funkčného obdobia riaditeľa v krízovom období

Publikované: Autor/i: redakcia

Zákon č. 93/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Zákon je účinný od 25. apríla 2020. Upravuje aj činnosť orgánov školskej samosprávy (funkčné obdobia, zásada verejnosti, videokonferencie). 

V čase krízovej situácie môže dôjsť k uplynutiu funkčného obdobia riaditeĺa a k obmedzeniu výberových konaní.

V prípade, že nemožno zorganizovať výberové konanie, má zriaďovateĺ možnosť obsadiť funkciu bez výberového konania, resp. predĺžiť funkčné obdobie rady školy, ak nemožno ustanoviť nový orgán, resp. ak nemožno uskutočniť voľby členov, delegovanie členov.

 

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov  (§ 38b):

  • (1) V čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu (ďalej len „krízová situácia“) lehoty ustanovené v § 3 ods. 9 a 17 a § 4 ods. 4 neplynú.
  • (2) Ak v čase krízovej situácie uplynie funkčné obdobie riaditeľa a technické podmienky neumožňujú uskutočniť výberové konanie, zriaďovateľ môže obsadiť voľné miesto riaditeľa bez výberového konania do vymenovania po úspešnom vykonaní výberového konania, najdlhšie na šesť mesiacov.
  • (3)Funkčné obdobie orgánu školskej samosprávy, ktoré uplynie v čase krízovej situácie, skončí uplynutím posledného dňa tretieho kalendárneho mesiaca po skončení krízovej situácie, ak technické podmienky ne
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Základná finančná kontrola - prijímacie konanie na stredné školy A

Publikované: Aktualizované:

Použitie financií z príspevku na školu v prírode A

Publikované: Aktualizované:

Otázka: Môžeme finančné prostriedky z príspevku na školu v prírode, ktoré nám zvýšia po zabezpečení dopravy a ubytovania, použiť aj na vstupy do galérií, múzeí, ZOO, dopravu pozemnou lanovou dráhou na Hrebienok atď., ktorých návštevu majú žiaci v programe ŠvP?

Novela zákona o finančnej kontrole – zmena pri výkone základnej finančnej kontroly N

Publikované:

Od 1. januára je účinná novela zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“), ktorá sa dotkne vykonávania základnej finančnej kontroly v školách a školských zariadeniach.