Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Uznanie adaptačného vzdelávania pri prestupe na inú školu

Publikované: Autor/i: JUDr. Žaneta Surmajová, PhD.

Otázka:

Nastúpila k nám na miesto asistentky učiteľa pracovníčka, ktorá má skončenú obchodnú akadémiu. V šk. r. 2018/2019 pracovala ako pedagogický asistent na špeciálnej základnej škole, kde úspešne ukončila adaptačné vzdelávanie ako začínajúci pedagóg. Platí jej adaptačné vzdelávanie aj na základnej škole? V súčasnej dobe začala študovať na pedagogickej fakulte. Môžeme ju zaradiť do platovej triedy 5 ako samostatný pedagogický zamestnanec?

Odpoveď: 

Asistent učiteľa je pedagogický zamestnanec a adaptačné vzdelávanie absolvuje len raz. To znamená, že  ak by v budúcnosti vykonávala napr. činnosť vychovávateľky alebo učiteľky, adaptačné vzdelávanie, ako pedagogický zamestnanec, už opätovne nebude absolvovať.

Vzhľadom na to, že ide o absolventku strednej školy v „neučiteľskom“ študijnom odbore, vzťahuje sa na ňu § 83 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  nasledovne:

  • Podľa § 83 ods. 1: Pedagogický zamestnanec je povinný splniť kvalifikačný predpoklad na výkon pracovnej činnosti najneskôr do štyroch rokov od vzniku prvého pracovného pomeru v príslušnom druhu školy alebo školského zariadenia.
  • Podľa § 83 ods. 2: Pedagogický zamestnanec je povinný po preradení do inej kategórie splniť kvalifikačný predpoklad pre príslušnú kategóriu najneskôr do dvoch rokov odo dňa preradenia.
  • Podľa § 83 ods. 4: V období podľa odsekov 1 až 3 sa pedagogický zamestnanec považuje za pedagogického zamestnanca spĺňajúceho kvalifikačný predpoklad.

Vzhľadom na to, že uvedená asistentka učiteľa úspešne ukončila adaptačné vzdelávanie a ešte jej plynie lehota na začatie vzdelávania, ktorým získa spôsobilosť na výkon činnosti asistenta učiteľa, zamestnávateľ ju zaradí do kariérového stupňa samostatný pedagogický asistent a  do 5. platovej triedy aj v základnej škole.

11. 10. 2019



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk