Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Určenie počtu hodín náhradného voľna

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Postupuje škola správne, keď má v pracovnom poriadku školy uvedené, že pedagogický zamestnanec (priama výchovná činnosť 23 hodín) potrebuje na jeden deň 5 hodín náhradného voľna? PZ sú v škole od 07.30 hod. do 13.30 hod. a 1, 5 hodiny majú povolenú prácu na doma. PZ má v daný deň podľa rozvrhu hodín odučiť 3 hodiny. Považuje sa otváranie budovy na príkaz riaditeľa v sobotu pedagogickým zamestnancom za prácu nadčas a patrí zamestnancovi odmena za prácu nadčas?

Pri poskytovaní náhradného voľna za prácu nadčas pedagogickým zamestnancom sa vyžaduje iný počet hodín práce nadčas u jednotlivých kategórií a podkategórii pedagogických zamestnancov a to v závislosti od základného úväzku ustanoveného osobitným predpisom. Náhradné voľno za prácu nadčas pedagogickým zamestnancom možno poskytovať dvoma spôsobmi.

Jeden je taký, že pedagogický zamestnanec potrebuje na čerpanie náhradného voľna v príslušnom dni toľko hodín práce nadčas, koľko má v ten deň hodín určeného základného úväzku, teda na týždeň náhradného voľna za prácu nadčas je potrebné u učiteľa základnej školy 23 hodín práce nadčas, u učiteľa prvého ročníka základnej školy a u učiteľa strednej školy 22 hodín, u učiteľa materskej školy 28 hodín práce nadčas a pod.

Druhý spôsob vychádza z priemerného denného úväzku jednotlivých

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Kniha mesiaca - SEPTEMBER - Stres v práci učiteľa a syndróm vyhorenia N

Publikované:

Väčšina ľudí je denne vystavovaná stresovým situáciám, ale najčastejšou skupinou spájanou so stresom sú učitelia, denne podrobovaní psychickej, mentálnej a emocionálnej záťaži, denne prichádzajúci do styku s veľkým počtom osôb a neustále komunikujúci s početnou skupinou ľudí.