Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Úprava stravovania a skrátenia pracovnej doby v kolektívnej zmluve

Publikované: Autor/i: PaedDr. Drahoslava Vaščáková

Počas letných a vianočných prázdnin, keď sa v školskej jedálni nevarí, nemajú zamestnanci zabezpečený obed. Podľa Zákonníka práce možno nepedagogickým pracovníkom upraviť pracovnú dobu na 4 hodiny denne bez nároku na stravu? Ako je to s vyplácaním mzdy? Dá sa po dohode v kolektívnej zmluve niečo také ukotviť na určitú dobu, presnejšie na dobu počas prázdnin?

Odpoveď:

Pracovný čas je časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Ustanovený pracovný čas zamestnanca je 37,5 hodín týždenne v päťdňovom pracovnom týždni. Do uvedeného pracovného času sa nezapočítava prestávka na odpočinok a jedenie.

Pracovný čas zamestnanca je upravený v Pracovnom poriadku (schválený odborovou organizáciou) a Kolektívnej zmluve organizácie (§ 85 Zákonníka práce). Stravovanie zamestnancov taktiež upravuje Pracovný poriadok a bližšie podmienky sú upravené v Kolektívnej zmluve organizácie ( § 152 Zákonníka práce).

Zákonník práce uvádza, že zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách dlhších ako štyri hodiny stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk