Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Stravovanie zamestnancov školy v školskej jedálni rozpočtovej organizácie

Publikované: Autor/i: Hana Jakubíková

Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ prispievať sumou 55 % z ceny stravného na 5 – 12 hodín, maximálne 2,48 €. Po komunikácii s vedúcou jedálne som však narazila na problém. Zamestnanci sú vraj normovaní ako stredoškoláci, čo v našom finančnom pásme vychádza 1,12 € za odobratý obed. Túto hodnotu musí zamestnanec uhradiť na účet jedálne – samostatný účet. Uhrádza sa v tomto prípade jedlo podľa finančného pásma? Za jedlo v hodnote 2,33 € platí zamestnávateľ 1,21 € na príjmový účet, 1,00 € platí zamestnanec a 0,12 € platí SF na účet jedálne. Chcem zosúladiť stravné lístky so stravným v školskej jedálni. Podľa Zákonníka práce zamestnávateľ má prispievať v hodnote max 2,48 €, pričom som rátala so sumou za zamestnávateľa 1,93 € na príjmový, 0,20 € by bolo vyplatené zo SF a 0,20 € by doplácal zamestnanec. Má nejaký súvis stravovanie zamestnancov v jedálni s finančnými pásmami? Ako to je správne? Mám postupovať podľa Zákonníka práce a teda hodnotou 1,93 € na príjmový účet, alebo sa musím držať normy? Ako potom uhradím náklady jedálne za stravovanie zamestnancov do výšky 1,12 €?

Stravníkom v školskej jedálni môžu byť dieťa, žiak, zamestnanec školy a školského zariadenia. So súhlasom zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa môžu v školskej jedálni stravovať aj iné fyzické osoby.

Školská jedáleň musí spĺňať prísne kritéria pri svojej činnosti, ktoré sú určené v § 26 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v z. n. p. Pri výrobe jedál je školská jedáleň povinná postupovať podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy alebo technologické postupy, ktoré sú dôležité pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov, nápojov vrátane dodržiavania podmienok ich na výrobu, prípravu a podávanie. Receptúry obsahuje zoznam potravín, resp. surovín potrebných na výrobu určitého pokrmu alebo polotovaru. Receptúra obsahuje okrem surovín a potravín aj výrobne straty (neupotrebiteľný odpad), ktoré vznikajú pri príprave a výrobe. Je väčšinou určená na určitý počet porcií, kusov na určitú hmotnosť výrobku. Normovaním sa následne prepočítava receptúra pre výrobu potrebného množstva pokrmov alebo polotovarov.

Školská jedáleň je povinná pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvňovať zdravotný stav stravovaných detí a mládeže v školskej jedálni.

Pokrmy a nápoje školská jedáleň pripravuje a poskytuje podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín vedených ministerstvom školstva s využitím receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka. Energetickou hodnotou potravín sa označuje množstvo energie, ktorá sa môže z potravín uvoľniť pri jeho úplnom využití v ľudskom organizme.

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 1 | Posledný príspevok: 10. 2. 2022 - 11:48

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk