Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Smernica o cestovných náhradách

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Pracujem na novej smernici ohľadom cestovných náhrad. V smernici budem mať uvedené, že použitie súkromného motorového vozidla pre účel pracovnej cesty je možné len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa – riaditeľa školy. Cestovné náhrady pri jeho použití budú nárokovateľné vo výške cestovného lístka bežnej dopravy. Písomná dohoda o použití súkr. mot. vozidla bude prílohou smernice.

1. Nie je mi jasné, či je mojou povinnosťou zisťovať číslo havarijného poistenia auta, ktoré zamestnanec použije na prac. cestu alebo stačí, keď bude v písomnej dohode vyhlásenie zamestnanca, že má havarijnú poistku uzavretú – tzn. či to bude dostatočná ochrana z mojej strany v prípade, že počas pracovnej cesty nastane škodová udalosť na vozidle.

2. Taktiež ma zaujíma, keď takúto smernicu vydám, či ako riaditeľ budem môcť pri pracovných cestách používať súkr. motorové vozidlo bez havarijného poistenia, resp. či tam môžem dať nejakú výnimku, ktorá sa na mňa bude vzťahovať. Sme totiž koncová obec a školník nemá vodičské oprávnenie – nákup materiálu ostáva na mne; moje vozidlo však nemá havarijnú poistku. Hav. poistku nemá uzavretú ani iný zamestnanec školy. Nechcem, aby pri účtovaní cestovných náhrad kvôli tomu vznikli nejaké problémy.

Odpoveď:

Otázka č. 1. - Podľa § 3 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách, zamestnávateľ má povinnosť určiť, ktorý spôsob dopravy môže zamestnanec použiť na vykonanie služobnej cesty. Toto určenie je pre zamestnanca záväzné. Teda zamestnanec môže použiť len ten spôsob dopravy, aký mu určil zamestnávateľ v príkaze na vykona

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Hodina priamej vyučovacej povinnosti u majstra OV a náhradné voľno A

Publikované: Aktualizované:

Otázka:  Pracujem na strednej škole ako majster odborného výcviku. Podľa zákona mám mať pracovný úväzok od 24 do 35 hodín. Mám 28 hodinový úväzok a mimo tohto úväzku ešte suplujeme kolegov. Máme nárok na náhradné voľno? Koľko trvá hodina priamej vyučovacej činnosti? 

KVALIFIKÁCIA - strojár N

Publikované:

Uznanie kreditového príplatku majstrovi odborného výcviku za vzdelávanie určené pre učiteľov N

Publikované:

Možno priznať majstrom odbornej výchovy kreditový príplatok, ak ukončili kvalifikačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov na splnenie kvalifikačného predpokladu na vyučovanie ďalšieho študijného odboru alebo aprobačného predmetu s názvom Informatika pre stredné školy určené pre kategórie: učiteľ pre nižšie stredné odborné vzdelávanie, stredné odborné vzdelávanie, úplné stredné všeobecné vzdelávanie, úplné stredné odborné vzdelávanie a učiteľ pre vyššie odborné vzdelávanie?